z Resimleriyle Adım Adım Ebru Sanatı | En iyi Hediye Fikirleri

resimli ebru sanatı uygulaması
Geleneksel Türk Sanatlarının en eskilerinden biri olan Ebru Sanatı, bu yazımızın konusunu oluşturuyor. Bir resim yapma ve süsleme sanatı olan Ebrunun, ilk olarak nerede ve ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmektedir. Ancak bu eski sanatın Hindistan, Çin, İran gibi doğu ülkelerinden dünyaya yayıldığı genel kabul görmektedir. Biz de bu eski ve klasik sanat dalıyla, mükemmel el yapımı hediye projelerinin hazırlanabileceğini düşündük ve bu yazımızda EBRU SANATINI mercek altına aldık. Sevdiklerinize Ebru Sanatı ile el yapımı hediyeler tasarlayabilir veya sevgilinize bu sanatı uygulayarak hazırlayacağınız süslü kağıtlara en sevdiğiniz şiirleri yazabilirsiniz. Ebru sanatı, oldukça zevkli ancak ziyadesiyle de sabır isteyen bir iştir. Ebru sanatı ile süslü dekorlar oluşturabilmek için öncelikle uygun bir kağıt modeli seçmek gerekir. Çünkü sıradan kağıtlar üzerine ebru uygulaması yapılamaz. Bu işlem için seçeceğiniz kağıt, kaliteli ve yoğun olmalıdır. İnce hamur kağıtlardan Ebru süslemesi yapılamaz! Çünkü kağıdın boyayı emebilecek özellikte ve kalın olması gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere adım adım resimleriyle, Ebru yapma tekniğinden bahsedeceğiz. Gerekli malzemelerin neler olduğu, en kolay şekilde nasıl Ebru süslemesi yapabileceğinizin yöntemlerinden bahsedeceğiz. Ebru yapmak için genellikle dikdörtgen şeklinde, hafif bir derinliğe sahip tekne gerekmektedir. 
Ebru Sanatı nasıl yapılır

İhtiyacınız olacak şeyler

  • Kağıt Seçimi:Yukarıda da değindiğimiz gibi kalın ve 1. hamur kağıt kullanılmalıdır. Kağıdın emici özelliği olmalı ve mümkünse mat bir kağıt olmalıdır.
  • Kitre. Kitre Nedir? yapışma özelliğine sahip bir tür zamk. 
  • İşlem; İlk olarak bir miktar su ile karıştırılır ve uygun kıvama getirildikten sonra uygulama yapılır.
  • Kap. Evinizin batmaması için en az 10-15 cm. derinliğinde genişçe bir kap seçin ve kitreyi içine dökün! 
  • Resim fırçası, Su, karıştırma tepsisi, sığ tepsi, kâğıt, kağıt havlu, sabunlu su 
  • Ebru Boyaları. kırmızı, mavi, kızıl, sarı, siyah renkler 
  • Ebru sanatında bu renkler ön plandadır. Ancak zevkler ve renkler tartışılmaz:) İstediğiniz renk boyalarla Ebrunuzu yapabilirsiniz. Renklerin kitre üzerine yapışmasını ve dağılmadan orada kalmasına yardımcı olur
  • Ebru mürekkebi (mürekkepleri satın alabilirsiniz) 
Ebru sanatı nasıl yapılır
Geleneksel Yöntemle Ebru Sanatı Yapmak: Öncelikle yayvan kap su ile doldurulur uygun kıvam yakalanır. Su ince bir bezle veya tülbentle süzülür. Farklı renklerdeki toprak boyalar ezerek ince çöl kumu kıvamına getirilir. Bu işlemden sonra ise çamur haline gelen boyaya sığır ödü katılarak 15 gün dinlendirme işlemi yapılır. Bekleme işleminden sonra artık Ebru Sanatı için kullanıma hazırdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, ebru tek seferde yapılır. Bu sebeple de uygulama yaparken dikkatli olmalısınız. Boya, fırça yardımıyla suyun üzerine damlatılır, su içerisinde çeşitli şekiller oluşmaya başlayacaktır. Sonraki adımda ise kalın hamur kağıt, su teknesinin üzerine örtülür. İşlem sadece bu kadar. Artık bize, kağıt yüzeyinde şeklimizin oluşmasını beklemek kalıyor. 

Adım 1: 

Yayvan kap içerisine yaklaşık 5-6 cm yükseklikte su doldurun. Seçtiğiniz mürekkep renk içine bir boya fırçası batırın ve sonra yavaş yavaş suya fırça daldırın. Fırça darbelerinizi olabildiğince yumuşak vurmaya çalışın. Artık su yüzeyinde fırça darbesine bağlı olarak büyük halka oluşacak.
Ebru sanatı nasıl yapılır

Adım 2


İkinci boya fırçası alın ve sabunlu suya daldırın. Ardından yavaşça fırça ile su yüzeyine dokunun. sabunlu su ortada beyaz bir daire bırakarak mürekkebi dışa doğru itecektir.
Ebru sanatı nasıl yapılır

Aşama 3


Mavi mürekkep ve sabunlu su arasında değişen renk skalası için bu işleme devam edin.
Ebru sanatı nasıl yapılır

Aşama 4


Nazikçe su üzerinde fırça darbeleri oluşturun veya su yüzeyindeki mürekkebe şekiller vermeye çalışın. Suyun altındaki mürekkep, yüzeye doğru yükselmeye başladığını göreceksiniz. Ayrıca hafifçe çeşitli yönlere fırçanızı hareket ettirin. ilginç çizgiler oluşturmak için bir kürdan kullanabilirsiniz.
Ebru sanatı nasıl yapılır

Adım 5


Su yüzeyinde dalga veya hareket oluşturmadan kağıdınızı yavaşça su üzerinde dokundurun.
Ebru sanatı nasıl yapılır

Aşama 6


1-2 dakika sonra kağıdı kaldırın ve kağıt üzerindeki suyun bir kısmını emmesi için kağıt havlu üzerine koyun.
Ebru sanatı nasıl yapılır

Aşama 7


Daha sonra desenli kağıdı kendinize doğru çevirerek temiz bir kağıt havlu üzerine kağıt yerleştirin. 
Ebru sanatı nasıl yapılır

Aşama 8


Kağıdın mürekkebi emmesi için ağır bir kitabın altına yerleştirin.
Ebru nasıl yapılır
Ebru sanatı her yaştan çocuklar harika bir eğlence faaliyetidir. Çocuklarınızla eğlenceli anlar yaşamak ve el becerilerinin gelişmesini sağlamak için bu sanatı her zaman evinizde yapabilirsiniz. Dilerseniz Ebru sanatını patates parçaları, iplik gibi çeşitli malzemelerle de evinizde yapabilirsiniz. 

Yorum Gönder

 
Top