z El Yapımı Metal Satranç Takımı | En iyi Hediye Fikirleri

el yapımı hediyeler
Bir zeka ve strateji oyunu olan satranç, bilmeyenler için oldukça sıkıcı; ancak bu oyunu bilenler içinse inanılmaz derecede zevkli bir oyun olarak görülür. Üzerinde 8 x 8 = 64 adet siyah ve beyaz kare bulunan ve 32 adet taşla oynanan bu strateji oyununda, piyonlar dışındaki her taşın ayrı bir özelliği ve görevi bulunmaktadır! Satranç oyunundaki temel gaye ise; ŞAH denilen taşı kaybetmemektir! Elbette ki bu yazımızı hazırlama amacımız; sizlere satrancın nasıl oynandığını öğretmek veya rakibinizi nasıl yenebileceğinizin püf noktalarından bahsetmek değil! Aksine, bu oyunu sevenler için gerekli olan taşları, tahtasını; yani bizzat oyunun kendisini sunmak! Piyon, fil, vezir, kale, şah ve at! Satranç tahtası üzerindeki yer alan ve ekseriyetle siyah-beyaz renklerde gördüğümüz oyun taşlarının, çoğunlukla ahşaptan, camdan veya mermerden yapılan modellerini gördük! Peki ya metallerden yapılan satranç taşları? Eminim ki benim gibi satranca meraklı bir çok kimse, daha evvel metalden yapılmış satranç taşları görmemiştir. O halde şimdi sıkı durun! Metal somun ve vidalardan eşsiz güzellikte ve acayip derecede orijinal satranç takımı yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet yanlış duymadınız. metal araç ve gereçleri tutturmakta, sıkıştırmakta veya birbirine bağlamakta kullanılan yuvarlak somunlardan ve altıgen vidalardan satranç taşları dedim! Somun ve vidalarla hazırlanacak el yapımı satranç taşlarıyla, bu zeka oyununu seven erkeklere en güzel hediyelerden birini kendi ellerinizle yapabilirsiniz. Birazcık ustalık ve beceri gerektiren bu projeyi hayata geçirebilmek için, yapı/hobi marketlerleden alış veriş yapmamız gerekecek! Ya mahallenizdeki nalburlardan veya yapı marketlerden temin edeceğiniz, vida, somun, metal kelebeklerle son derece orijinal ve ömürlük satranç taşları yapabileceksiniz.

Metal malzemelerden yapacağınız el yapımı satranç takımını ister satranç oyununu profesyonel anlamda oynayan sevdiklerinize doğum günü hediyesi olarak verin, isterseniz de erkek arkadaşınıza armağan edin! İşte karşınızda adım adım bu orijinal el yapımı hediyenin nasıl yapıldığının aşamaları;

Somun ve Vidalardan Satranç Taşları Yapmak

metalden satranç takımı yapmak
Vida ve somun kullanarak satranç taşları nasıl hazırlanabilir? Aşağıda liste olarak sunduğum ebat x boylarda o kadar adat somun ve vida ihtiyacınız olacak! Her nalburdan kolaylıkla temin edebileceğiniz ürünler bunlar. 

Gerekli Malzemeler;
  • Piyon Yapımı İçin: 16 adet  = ½” Civata ve 1½” oranında üzun zun olacak ) + 1 başlıklı kenarlı somun.
  • Kale Yapımı İçin: 4 adet = ½” dişli civata + 1 kenarlı somun + 1 (½”) tırtıklı somun
  • At Yapımı İçin 4 adet = ½” hex diye tabir edilen cıvata + 1 kenarlı somun + 1 kelebek cıvata
  • Fil Yapımı İçin: 4 adet = ½” Cıvata  + 1 somun + 1 kare somun + 1 pul
  • Vezir Yapımı İçin: 2 adet = ½ " uzun civata + 1 kare somun + 1 dişli rondela + 1 Uzun manşon somunu + 4 dişli rondela
  • Şah Yapımı İçin 2 adet = 1½” Dişli civata (4 inç uzun) + 1 kare somun + 1 pul + 1 manşon somunu + 1 dişli rondela + 1 manşon somunu + 1 (½”) kare somun
Yukarıda verilen ölçüler, malzeme isimleri, daha önce hayatında eline vida veya somun almamış sevgili bayan okurlarımız için pek de bir anlam ifade etmeyecektir. Aslında yukarıdaki ölçüleri uyulması mecburi de değil! Önemli olan işin felsefesini ve püf noktasını bilmek! Ölçüsüz bir şekilde bile el yapımı satranç taşları kolaylıkla yapılabilir. Sadece iskelet olarak kullanacağınız vidaları ve bunların üzerine çevirerek yerleştireceğiniz somunların birbirine geçmesi bile yeterli olacaktır. Aşağıda yer alan resimlere bakarak bile kolaylıkla bu işin üstesinden gelebileceğiniz eminim! Bir diğer yöntem ise, yukarıda yer alan ölçü birimlerini yazıcınızdan çıkartarak Koçtaş, Bauhause gibi yapı marketlerdeki yetkili kişilere göstermek! 
vidalardan satranç yapmak
Çok daha orijinal bir satranç oyun seti yapmak istiyorsanız, satranç tahtasını da kendi ellerinizle yapmakta yarar var! Peki satranç taşlarını nasıl yapabilirsiniz? Mesela yine yapı marketlerde satılan bisküvi dekoratif taş olarak adlandırılan çift renkli taşlardan yararlanabilirsiniz. Ya da 2 farklı renkte fayans kullanabilirsiniz. Aldığınız taş ya da fayansı ahşap bir yüzey üzerine özel bir yapıştırıcı uygulayarak %100 el yapımı bir satranç oyun seti hazırlayabilirsiniz. 
el yapımı satranç taşları
Keyifli ve güzel zaman geçirerek hazırlayacaınız satranç taşlarınızla sevdiklerinize inanılmaz etkileyici bir el yapımı hediye verebilirsiniz. Aynı zamanda yaşam alanlarında dekoratif süs eşyası olarak da kullanılabilecekleri metal satranç taşları için son bir adım kaldı! Bildiğiniz gibi satranç taşları oyuncuların kendi taşlarını ayırt edebilmeleri için 2 farklı renkte tasarlanır.  Siz de bu çalışmanızı tamamlamak için vida ve somunları 2 farklı metal boyası kullanabilirsiniz. Örneğin üstteki resimde olduğu gibi siyah ve metal gümüş rengi gayet güzel bir takım olacaktır. Ya da altın sarısı GOLD rengi ile gümüş rengi de harika bir uyum gösterecektir. Bu projenin finalinde satranç meraklısı erkek arkadaşınız hem el yapımı, hem görsel açıdan son derece modern, hem de çok orjinal bir hediye verebilirsiniz! İşte el yapımı satranç taşları hazırlamak kadar kolay.
somun ve vidalardan satranç taşları

Yorum Gönder

 
Top