z Kolay Şekilde Uçurtma Nasıl Yapılır | En iyi Hediye Fikirleri

adım adım uçurtma yapımı resimli
Çok şükür ki, kendi çocukluğumla ilgili olarak "hiç uçurtmam olmadı" ya da "hiç uçurtma uçuramadım" filan demiyorum. Çünkü bu inanılmaz keyfi, çocukluğumda doyasıya yaşadım diyebilirim. Darısı, maalesef ki beton yığınları arasında çocukluklarını geçirmek zorunda kalan zamane çocuklarının başına! Umarım onlar da bu zevkten mahrum kalmazlar. Bizim çocukluğumuzda (1980'li yılları kast ediyorum) uçurtmaları defter veya kitap kaplama ciltlerinden yapardık. Mavi ve kırmızı renklerdeki naylon ciltler, rüzgarın sesiyle acayip huzur verici bir melodilere dönüşüyordu. Uçurtma, en eğlenceli ve en çok keyif veren oyuncaklardan biridir. Aslında uçurtmalar için "Oyuncak" demek, bu harikulade keyfi birazcık hafife almak ve onlara haksızlık etmek olacaktır. Çünkü uçurtmaları sadece çocuklar değil; benim gibi yetişkinle de çok seviyor. Aslına bakarsanız insanoğlu eskiden beri uçan her şeye karşı inanılmaz derecede meraklı. Bu, belki de gökyüzünün çekiciliği, engelsiz yapısı veya belki de özgürlükle direkt ilintili olduğu içindir. Elbette bu yazımda uçurtmalar hakkında felsefe içerikli konuşmaya niyetli değilim. Bunun yerine, daha dişe kemiğe dokur şekilde, yani kolay şekilde uçurtma yapımından bahsedeceğim. Belki bir ebeveyn olarak çocuğunuzla güzel ve eğlenceli vakit geçirmek için; belki de hafta sonu çıkacağınız piknikte uçurtma uçurmak için, bu harika şeyin nasıl yapıldığını merak ediyorsunuz! O halde bu yazımız tam size göre. Çünkü bu yazımızda sizlere adım adım ve en basit şekilde uçurtma yapımını anlatacağım. İster kendiniz için uçurtma yapın, isterseniz de çocuklarınıza doğum günü hediyesi olarak armağan edin! Uçurtmalar hakkında A-Z'ye her şeyin yazılıp çizildiği bu yazımızda, boy boy ve değişik modellerde el yapımı uçurtmaları bulabileceksiniz! Uçurtmalara merakı olanlar için faydalı olması dileklerimle...

El Yapımı Uçurtma Modelleri



Bahar aylarına girdiğimiz şu günlerde yapılabilecek en keyifli aktivitelerden biri de ailecek çıkılacak pikniklerdir. Hem piknikte eğlenceli bir gün geçirmek; hem de çocuklarınızın hafızasında gelecekte hatırlayabilecekleri hoş hatıralar bırakmak için "uçurtma uçurmak" en güzel şeylerden biri olacaktır. En azından çocuklarınıza "Küçükken babamla birlikte hiç uçurtma uçurmadık" dedirtmemenizde yarar var:) Hem küçükler, hem de büyükler için harika bir eğlence aracı olan uçurtmaların onlarca farklı modeli bulunmaktadır. Ancak bu yazımızda her uçurtma modeline yer veremeyeceğimiz için en çok bilinen ve en iyi şekilde performans gösteren uçurtma modellerini ele alacağız. Yukarıdaki resimde de göreceğiniz üzere Elmas Şeklinde (Diamond), Üçgen Şeklinde ve Köşegenler şeklinde (Kızak - Kare- Dikdörtgen veya Altıgen) el yapımı uçurtma yapabilirsiniz.

1- Elmas Uçurtma Nasıl Yapılır

resimli uçurtma yapımı
Adım Adım Elmas Uçurtma Yapımı. Herhangi bir mağazadan uçurtma satın almak birazcık pahalı gelebilir. Bunun yerine evde kendi uçurtmanızı kendiniz yapmaya ne dersiniz? Satın almak yerine kolay şekilde elmas uçurtmanızı kendiniz tasarlayabilirsiniz. Uçurtma yapmadan evvel bir kere akıldan çıkartılmaması gereken en önemli şey; tıpkı uçaklarda olduğu gibi uçurtmaların da temel fizik kanunlarını itaat ettiğidir. Bu yüzden uçurtma tasarlanırken, terazisi, kuyruğu ve kanatları ona göre tasarlanmalıdır. 
adım adım uçurtma nasıl yapılır
1. ADIM: Elmas uçurtma gövdesini oluşturmak için kalın kağıt veya naylon cilt kağıdı kullanın. Bununla birlikte 2 adet çıta diye tabir edilen tahta kullanın! Dikdörtgen şeklindeki kağıdınıza kalemle resimde görüldüğü gibi elmas şekli çizin ve tahtaları önce bantla yapıştırın! Tıpkı kravat bağlar gibi, sopaları doğru şekilde elmas şeklini verdiğiniz kağıt üzerinde hizalayın. Elmas şeklini çizerken sağ ve sol tarafta kalan oranlara dikkat edin! Yoksa, uçurtmanın terazisi bozuk olacak ve rüzgarda dengede durması zorlaşacaktır.  
el yapımı uçurtmalar
2. ADIM: Uçurtmanın gövdesini oluşturan kağıdın, sopa ile birleştirilecek kısımlarına bir şiş yardımıyla her iki tarafından delik açın! Şiş veya iğne kullanırken kendinizi de yaralamamaya dikkat edin. Daha sonra, uçurtmanın iskeletini oluşturacak olan sopa uçlarını delik kısımlarına denk gelecek şekilde kağıt üzerine yerleştirin. Şimdi işimiz iplerle... Sopa uçları ile kağıdı birleştirmek için kullanmış olduğunuz ipi mümkün olduğunca sıkı bağlayın!  
evde uçurtma yapımı
3. ADIM: Hem dikey, hem de yatay olarak kullandığınız 2 adet çıtayı merkezinde de iple birleştirmemiz gerekiyor. Artı şeklini alan tahta sopaları merkezinden birbirine iple sıkıca bağlayın! Kuyruk oluşturmak için de gem elmas şeklini alan iskeletin alt uç noktasına, hem de sağ-sol uç kısımlarına bantla kağıt kurdele yapıştırın. Şimdi ise sıra, uçurtmanın terazisini oluşturacak olan ve uçurtmamızı kontrol etmemize yardımcı olacak olan İP-GÖVDE bağlantısına kurmaya geldi. Elmas uçurtmanın sağ ve sol tarafındaki sopaları birbiriyle birleştirerek üçgen şeklini alacak şekilde ip bağlayın! İp çok gergin olmamalıdır. Bu ölçüyü kurmak için elinizle test ederek ayarlama yapabilirsiniz. İpin tam ortasından da ana ipimizi bağlayarak uçurtmamıza direksiyon yapabiliriz. İpinizin uzunluğu 30-50 mt olabilir. Kurdele şeritler ne kadar uzun olursa, uçurtmanızın havadaki performansı o kadar iyi olacaktır. Artık uçurtmanız uçurulmaya hazır:)
el yapımı uçurtmalar
Uçurtma Uçurmak İçin: Aşırı sıcak günlerde veya hiç esinti olmayan havalarda uçurtmayı göklere dikmek çok zor bir şey! Bu yüzden de hafif bir esinti ya da rüzgar bulunmanız şart. Rüzgar yakaladığınızda ise sırtınızı rüzgara dönün ve hava akımının (rüzgarın) uçurtmanızın altından geçecek şekilde olmasına dikkat edin!  Yapımı yaklaşık 30 dk. kadar süren El Yapımı Elmas Uçurtmanın en önemli handikapı, çok yükseklerde  uçuş keyfi vermemesidir. Örneğin en fazla 30-40 mt. uçuşlar için kullanılabilir. Diamond şeklinde küçük uçurtmaların yapımı çok basit olduğu için piknik gibi çok ağaçlı ortamlar için düşünülebilir. 

2- Adım Adım Resimli Dikdörtgen Uçurtma Yapımı 

evde uçurtma yapımı
Havada uçarken büyüleneceğiniz en güzel uçurtma modellerinden biri de, dikdörtgen tasarımlı uçurtmalar. Üzerini renkli bantlarla süsleyebileceğiniz ev yapımı uçurtmalarla çocuklarınızla birlikte bahçenizde neşeli dakikalar geçireceğiniz kesin! Kolay şekilde hazırlayacağınız bu uçurtma modelini yaparken süslemesi için çocuklarınızdan da destek alabilirsiniz. Hem sizin için, hem de çocuklarınız için daha yapımı aşamasında bile keyifli anlar yaşamanız mümkün! 
uçurtma nasıl kolayca yapılır
Dikdörtgen (Kızak) Şeklinde Uçurtma Yapımı İçin Gereken Malzemeler;
  • 1 adet yağlı kalın kağıt 36 x 51cm şeffaf 
  • 4 ince bambu sopalar. (60cm) çapraz; omurga için 48cm) ve 1 adet 36cm 
  • Kağıt mendil 2,5 × 12,5 cm sarı, mavi, kırmızı, bej
  • Kopya kağıdı 7 yaprak 4 x 4cm yamalar için
  • Krep kağıdı 5 x 250 cm, sarı (kuyruk) 2 yaprak
  • 20 mt sicim ip (ekstra güçlü)
  • Anahtarlık (küçük)
  • Bant rulo (sap)
basitçe uçurtma nasıl yapılır
Yardımcı Malzemeler; Makas, mezura, kalem, tutkal, kürdan
kolay uçurtma yapımı
Bu arada Bambu sopaları da nereden bulacağım diye endişe etmenize gerek yok! Herhangi bir marangozdan ince tahta sopalardan da temin etseniz olur. Şimdi birinci adımda yağlı kağıdın tam ortasına omurgayı oluşturacak sopayı yapıştırın! Daha sonra ise kağıt boyunca 2 adet çapraz olacak şekilde çubukları tutkalla yapıştırın. Çarpı şeklini verdiğiniz sopaların, dikdörtgen şeklindeki kağıdın tam merkezine oturacak şekilde yapıştırmaya özen gösterin.  
el yapımıuçurtma
3. resimde gördüğünüz şekilde toplamda 7 adet bantla çubukları tam uç noktalarından yağlı kağıda yapıştırın. Renkli peçete kağıtları kareler halinde kesin ve uçurtmanızı süsleyin. Süsleme işini çocuklarınıza bırakın ki Onların da bu çorbada tuzu olsun! Dahası, kendilerin de bu harikulade eğlencede bir emeklerinin olduğunu hissetsinler:) 
el emeği ile uçurtma yapma
Uçurtmanının ana yapısını oluşturan omurganın sol orta kısmından kürdanla bir delik açın! Daha sonra aynı işlemi sağ tarafında da tekrar edin. Her iki yanında toplamda iki delik açmış olacaksınız! Daha sonra ise sicim ipinizden bir parça kesin ve soldaki üst sopalarla birleştirerek düğüm yapın!
evde uçurtma yapmak
El yapımı uçurtmanızın sağındaki genişliği ile solundaki genişliğinin eşit olmasına dikkat edin! Daha sonra ise sol üst ve sağ üst köşeden resimde görüldüğü gibi ip bağlayın ve ortasından anahtarlık başlığı geçirin. Son adımda ise, uçurtmanın merkezinden sağ üst ve sol üst taraftan bağladığını sicim ipi birleştirin. Bu bizim uçurtmanın terazisini oluşturacak! Sicim ipin kuvvetli ve dayanıklı olması oldukça önemli. Aksi halde yüksek irtifalarda ipin kopma olasılığı yüksek! 
kolay uçurtma yapımı
En son adımda ise krep kağıdından uçurtmayı dengede tutacak olan ve şahane şekilde rüzgarda süzülmesini sağlayacak olan kuyruk yapımına geldi. Tutkal yardımıyla uçurtmanıza kuyruk yapın. Bunun için yukarıdaki resimden yararlanabilirsiniz. Atık uçurtmanız hazır! Keyfini çıkartın:) Uçurtmanızdan sağlıklı bir şekilde verim alabilmek için hafif ve istikrarlı bir rüzgar seçin. 

3-Bal Peteği / Altıgen Uçurtma Nasıl Yapılır 

uçurtma nasıl yapılır
Türkiye'de en çok bilinen ve benim de çocukluğumda çok yaptığım Altıgen uçurtmalar da, yapılış prensibi açısından yukarıdaki uçurtma modelleri ile aynı. Tüm uçurtma şekillerinde olduğu gibi altı kenarı olan uçurtmalar için de en önemli şey, terazi ayarını doğru yapmak ve mümkün mertebe kuyruk uzunluğunu uzun tutmaktır. Tabiki de doğru hava koşullarında uçurmanız gerektiğini artık tekrar tekrar söylemeyelim;)
el yapımı uçurtma altıgen şeklinde
Altıgen modeli az önce dediğimiz gibi, hepimizin çok iyi bildiği bir model! Yapması son derece kolay. Bu bal peteğini andıran altı kenarı ile bu uçurtma modeli hyem uzun kuyruğu, hem de dengeli uçmasıyla en çok tercih edilen uçurtma şeklidir. İstediğiniz renk kağıt ve kaplama ciltlerle yapabileceğiniz altıgen uçurtmaları dilediğiniz büyüklükte de yapabilirsiniz. 
uçurtma nasıl yapılır
Kaynak: Ucurtmaplanlari
Onlarca farklı modelde uçurtma yapmak mümkün! Ancak özellikle altıgen formundaki uçurtmalardan süper performans alabileceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz. 
kolay uçurtma nasıl yapılır

Uçurtma Nasıl Yapılır Videolu Anlatım

O kadar yazıp çizdikten sonra, galiba en güzelibu anlatımımızı bir video ile süslemek:) Yukarıda izleyeceğiniz videoda, altıgen uçurtmanın en iyi ne şekilde yapılabileceği anlatılıyor. Bu yararlı video için cevap TV'ye teşekkür ediyorum. 

Uçurtma Nasıl Uçar?

uçurtma nasıl uçar
Gökyüzünde nazlı nazlı süzülen ve görsel bir şölen sunan uçurtmaların nasıl uçtuğunu hiç merak ettiniz mi? Aslında bunun cevabı son derece basit; yer çekimi ve havanın kaldırma kuvveti:) Yer çekimi var olan her şeyi aşağı doğru, yani kendisine doğru çeker. Örneğin havaya top fırlatıldığında belli bir ivmeden sonra yere düşmesi gibi. Uçurtma uçurulduğunda da yer çekimi onu aşağı doğru çekmek ister. Ancak uçurtmanın havada kalmasını sağlayan şeyse, yer çekimi ile uçurtma arasında sıkışıp kalan veya dalga etkisi yaratan rüzgardır! Rüzgar ve hava basıncı uçurtmalar için adeta asansör görevi yapar. Asansör etkisi yapan rüzgar, uçurtmayı yukarı doğru kaldırır ve uçurtmayı yukarı doğru iter. Uçurtmanın gövdesini oluşturan geniş yüzeyi, rüzgarının onu taşıması için son derece önemlidir. Eğer geniş yüzeyli ve hafif uçurtmalar yaparsanız, daha fazla rüzgar alacağı için rüzgarda havalanması çok daha kolay olacaktır. Uçurtma uçurmak için en iyi zamanı nasıl anlarız? Bunun için bayrakları kontrol edebiliriz. Okul bahçesinde veya kamu daireleri önündeki bayraklara bakın! Eğer dalgalanıyorlarsa en iyi uçurtma uçurma anı işte o zamandır. Ancak, rüzgar olmasa bile, siz bunu kendiniz de test edebilirsiniz. Tekrar söylüyoruz, uçurtmanızı havalandırmak için sırtınızı rüzgara verin... Biz bu yazımızda en çok bilinen ve en kolay şekilde yapılabilecek uçurtma modellerini tanıtmaya çalıştık. Umuyoruz ki bu yazımız, uçurtma severler için yararlı olmuştur. Hepiniz esen kalın...

erkek sevgiliye alınabilecek hediyeler

Yorum Gönder

 
Top