z Viski Taşı Nedir ve Ne İşe Yarar | En iyi Hediye Fikirleri

viski taşı
Viskilerinize hak ettiği değeri viski taşları ile verebilirsiniz. Viskinizi sulandırmadan, kokusu ve aromasını da bozmadan içmek istiyorsanız, viskinizi eridiğinde sulandıracak buz dışında farklı bir materyal kullanmanız gerekir. İşte tam da bu noktada Viski taşları devreye girer. Viski taşları, tıpkı bu küpleri gibi, bardaklarınıza attığınızda viskinizi 4 dereceye kadar soğuk kalmasını ve aromasını bozmadan içebilmenizi sağlayan nesnelerdir. Viski taşının kullanımı, viski taşlarının nelerden yapıldığını ve viski taşlarına dair detaylı bilgileri bu yazımızdan edinebilirsiniz. Dilerseniz bu yazımızda paylaştığımız ürün satın alma linkleri ile Viski taşlarını satın bile alabilirsiniz. Güvenilir sitelere yer verdiğimiz bu çalışmamız sayesinde siz de bir viski sever olarak kendinize veya viski kültürü olan sevdiklerinize viski taşları alarak hediye edebilirsiniz.
viski taşı
Damak tadını bilenler için viskinin tadı, içerisinde süre ilerledikçe eriyecek buzlar sebebi ile  bozulmamalıdır. Viski kültüründe viski taşının yeri ve önemi bu manada oldukça özeldir. İçeceğin tadını bozmamak, soğuk içilerek güzelleştirmek ve daha iyi bir viski içim deneyimi sağlamak için Viski taşları kullanılmaktadır. Özellikle viskinin soğuk içilmek istendiği kültürlerde çok kullanılan viski taşı, viskinin içimi ve masada bekletildiği sırasında uzun süre soğuk kalmasını sağlar. Viski taşının yapımında doğal taşlar kullanılabileceği gibi, sağlığa zararı olmayan ve alüminyum gibi malzemelerden de viski taşları imal edilebiliyor. Genellikle şekil olarak buz küpleri gibi küpler şeklinde üretimi yapılan viski taşı, viski kültürü olan ve viski tüketiminin fazla olduğu yerlerde bulunur.

Viski Taşının Kullanım Amaçları ve Özellikleri

viski taşı
Viski taşları, soğuk içilmesi gereken tüm içecekler ile kullanılabilir. Meşrubat, soda, ayran, bira, su, gibi içecek bardaklarına da viski taşları atılabilir. Eriyerek içeceğin tadını bozmayacak ve içecekle kimyasal tepkimeye girmeyecek materyallerden ( doğal taş - alüminyum metaller) elde edilen viski taşları, daha çok viski ile anıldığı için Viski taşları şeklinde adlandırılmıştır. İçinde, içecek içine karışacak herhangi bir madde bulundurmayan ve erime özelliği de olmayan viski taşları viski severlerin imdadına yetişiyor. Erimemesi ve içeceklerin aromasını bozmaması sebebi ile viski severlerin en önemli ihtiyaç malzemelerinden de bir tanesi. Kaliteli bir viski taşı, piyasa malı diye tabir edilen kalitesiz bir viski taşından doğal taş olmalarıyla ayrışırlar ve dolayısıyla da uzun yıllar kullanılabilir. Viskilerde kullanılabilecek bir madde olan viski taşı, küçük buz küpleri şeklinde olur ve doğal taş malzemelerinden hazırlanırlar. Dolayısıyla bu paragrafımızda viski taşı nedir ve ne amaçla kullanılır sorusuna da bize göre güzel  bir yanıt vermiş  olduk.

Viski Taşı Nasıl Kullanılır?

viski taşı
Viski taşı, hemen alınıp viski bardağına konulşan maddeler değildir. Öncesinde bu taşları buzdolaplarının veya derin dondurucuların içinde en az 2 - 4 saat kadar bekletmek gerekir. Taşlar yeterince soğuduğunda ise artık kadehler içerisinde kullanılabilir duruma gelir. Az önce dediğimiz gibi, doğal taşlar uzun yıllar kullanılabilir. Viski taşlarınızı kadehlerinden çıkartıp yıkayarak tekrar derin donruducunuza atabilir ve tekrar tekrar bu şekilde kullanabilirsiniz. Viski taşının kullanımı sırasında dikkat etmeniz gereken önemli bir unsur ise, taşların yıkanmasından sonra bir müddet kurumasını beklemeniz olacaktır. Çünkü viski taşlarının tekrar kullanımı için taşların yıkanarak kurutulması gerekmektedir. Güzel bir soru olarak neden kurutmalıyız diye bir soru sorabilirsiniz; Şöyle ki ıslak şekilde viski taşlarını direkt buzluğa koyarsınız, taşların etrafında buz kristalleri oluşmaya başlar ve bu şekilde viskinizin tadına su karışmış olur. Bu da içiminizi kalitesini bozacaktır.
viski taşı seti
Sonuç itibari ile viskinizi içtikten sonra, taşlarınızı yıkadıktan sonra kurumaya bırakınız! Aksi halde viskinizin tadım kalitesini ve kokusunu bozmuş olursunuz. Viski taşlarının biten içki kadehinden çıkarılmasından sonra, temiz su ile yıkanması ve sonrasında da kurumasının beklenmesi gerekir. Bu işlemleri her viski içtiğinizden sonra tekrarlayabilir ve taşlarınızın ömrünü Sonrasında buzluğa yerleştirebilirsiniz. Üstelik tamamen kurumuş taşların buzlukta kalma süreleri önemli değildir. Taşlar, kuru bir şekilde buzluğa konduğunda haftalarca zarar görmeden orada kalabilir. Viski taşı kullanımı bu şekilde gerçekleşir.

Viski Taşının İşlevi

viski taşı
Viski taşının kullanım gayesi aslında viskinin tadının değişmeden uzun süre soğuk kalmasını sağlamaktır. Bilindiği gibi viski, su gibi hızlıca içilmez. Asıl keyfi yavaş yavaş ama soğuk tüketerek çıkmaktadır. Kabaca bir süre verilecek olursa bir viski bardağı 30 dakika kadar sürede tüketilmektedir. Alışkanlıklara ve tüketim miktarına göre kıyaslanacak olursak bu süre kişiden kişiye değişmektedir. Viskinin ilk bardağa doldurulduğu andaki ısı derecesi, vereceği keyif ve tadı için soğuk olması elzemdir. Bu nedenle viskseverler için viski taşları oldukça önemli bir işleve sahiptir. 

Buz mu Viski Taşı mı Kullanmak Gerekir? 

viski taşı
Peki, viski taşı mı kullanmak gerekir yoksa buz küpleri mi? Şayet doğal ve orijinal viski taşları kullanılıyorsa elbette ki cevabımız viski taşlarının kullanılmasından yana olacaktır. Kullanılacak viski taşının doğal taş olması ve orijinalliği de bu noktada önemlidir. Viski taşlarının soğutma kabiliyeti ile ilgili kabaca bir hesap yapacak olur isek, Viski taşı 21 derecelik bir viskiyi, ortam ısısına bağlı olarak yaklaşık 10 dakika içerisinde 4 dereceye kadar soğutmaktadır. Peki bu noktada buz nasıl etki gösterir?Buz ise aynı viskiyi 13 - 14 dereceye kadar soğutabilir. Viski kadehi içerisine az buz konması durumunda, içkinin soğuması için beklenen etki görülmeden buzlar su haline gelir ve viskinin tadı su ile birbirine karışır. En iyi viski taşı kullanılarak, viski sıcaklığı 2 dereceye düşerken, en katı buz bile 2 dereceye kadar soğutamaz.
viski taşı
Buz, doğal olarak ortam ısısı ile birlikte erimeye başlayan ve ortam ısısı ile dengelenen sıvının katı halidir. Viski soğutmak amacı ile buz kullanmak, viskinin sıcaklığına göre buzun erimesi sebebi ile tadında bozulmalar meydana getirecektir. Sonuç olarak da viski sulanır ve hem tadını, hem kokusunu, hem de aromasını erimeyle birlikte kaybeder. Viski sulandığında ise içiciler için oldukça keyifsiz bir durum oluşturur ve viski içen bu durumdan pek de memnun kalmaz.  Viski içerisindeki alkol seviyesi, buzun su haline gelmesi ve viskiye karışmasıyla birlikte düşer. Bu nedenle viskiden alınan tat azalır. Viski taşlarının tek olumsuz etkisi, içeceği buz gibi hemen soğutmaması. Biraz daha uzun zaman alır ama çok uzun süre de aynı soğukluğu korur. Viski, zor üretilen bir içki türü ve bu yüzden de oldukça pahalıdır. Viski, buz ile buluştuğunda, alkol değeri düşer ve fermantasyonu kaybeder.
viski taşı
Viski kadehi içerisine buz atıldığında, viskinin buz ile şok teması, viskinin karakterini ve tadını yansıtması açısından engel teşkil eder. Ayrıca buzdan viskiye dağılan su, viskinin alkol ve tat değerini düşürür. Bu nedenle buzun, viskinin aromasını ve tadını bozduğunu kolayca söyleyebilirsiniz. Viski taşı, viskiyi sulandırmamasına ek olarak viskinin daha yavaş soğumasını sağlar. Böylelikle viski içindeki aroma daha iyi muhafaza edilir.

Viski Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Viski Taşı
Mermer Viski Taşı: Viski taşlarının bilinen klasik türlerinden biridir. Doğal mermerden yapılmıştır. Birden fazla çeşidi bulunan mermer viski taşının en karakteristik özelliği ise geç soğuma ve geç ısınmasıdır. Mermer viski taşları, ısısını yavaş yavaş kaybettiğinden uzun süreli viski keyfi yaşatır. Bu taşı buzlukta soğutmak için ortalama 4 saat kadar bekletilmelidir. Artı özelliği ise içki kadehinde uzun süre soğuk olarak kalabilmesidir.

Granit Viski Taşı: Tanımından da anlaşılacağı üzere granit taşlardan elde edilen ve şekil verilen viski taşlarıdır. Mermer viski taşları kadar uzun müddet soğukluk garantisi vermese de kısa sürede viskinin sıcaklığını düşürme potansiyeline sahiptir. Granit viski taşı, orta dereceli soğutma özelliği bulunan taşlardandır. Derin dondurucu veya buzlukta kalma süresi 2 - 3 saat kadar olmalıdır.

Çelik Viski Taşı: Çelik, sıvı ile temas ettiğinde paslanmaz özelliğe sahiptir. Bu nedenle de çelik aynı zamanda çeşitli işlemlerden geçirilerek ve şekil verilerek viski taşlarına dönüştürülebilmektedir. Kullanılmakta olan viski taşı çelikten yapılmış ise, çok hızlı şekilde içecekleri soğutma özelliği bulunur. Çelik viski taşları çok çabuk soğutur ve aynı şekilde çok hızlı da ortam sıcaklığına dönerek kendini eşitler. Sonuç itibari ile hangi viski taşını tavsiye edersiniz derseniz, uzun süreli keyif yapmak için taş doğal viski taşlarını; ama hızlı şekilde keyif almak istiyorsanız da çelik viski taşlarını kullanabilirsiniz.

Viski Taşları Nereden Satın Alınır?

Viski Severlere Özel Hediye Kutusu
Piyasada bolca örnek ve modellerini  bulabileceğiniz viski taşlarını dilerseniz şık kutu sunumu ile gönderilen setler halinde tercih edebilirsiniz. Set şeklinde olması şayet kendiniz için değil de viski tüketen sevdiklerinize hediye etme amaçlı ise tercih edilebilir. Set ile birlikte alacağınız viski taşları, hem görsel açıdan, hem de etkilemesi açısından tercih edilmektedir. Kadehinizin şekline göre farklı viski taşları tercih edebilirsiniz. Viski taşlarının şekillerine gelecek olursak, küp küp şeklinde olan modelleri, kğüre şeklinde olan modelleri veya kenarları ovalimsi küp modelleri şeklinde bulunmaktadır. Ortalama viski taşları için ne kadar bütçe ayrılması gerektiği hususunda ise 40-50 TL ile 150-200 TL arası kaliteli ve şık sunumlu viski taşı setleri satın almak mümkün olabilmektedir.

Yorum Gönder

 
Top