z Unutamadığımız Yıllar ve Nostaljik Ürünler | En iyi Hediye Fikirleri

nostaljik ürünler

Bu yazımızda sizleri, tablet bilgisayarların, internetin, akıllı telefonların, sosyal medyanın hiç olmadığı; ancak daha samimi, daha insanca, daha sıcak, daha dostane ilişkilerin yaşandığı; belki çocukluğunuzun geçtiği, belki de deli kanlı çağlarınıza rastlayan yakın geçmiş yıllara tatlı ve keyifli bir yolculuğa çıkartmayı hedefliyoruz! 60'lı, 70'li 80'li ve 90'lı yılların fenomen olmuş nostaljik ürünlerle sizleri farklı bir açıdan yeniden buluşturacağız! O tarihleri görüp geçirenler için o yılların son derece özel ve unutulmaz olduğunu biliyoruz! Dolayısıyla bu yazının özellikle yaşı; 30 veya 40 yaş üzeri olanlar için oldukça keyifli; bilmeyenler içinse güzel bir tecrübe-deneyim olabileceğini düşünüyoruz! Acaba yakın geçmişte, 80'li yıllarda insanlar nasıl eğleniyorlardı, hangi oyunları oynuyorlardı ya da sevdiklerine ne gibi hediye alıyorlardı, misal; doğum günü ya da sevgililer günü hediyesi olarak birbirlerine ne tarz hediyeler veriyorlardı! Gördüğünüzde yüzünüzde eminiz ki tatlı bir tebessüm oluşturacak ve sizi eski güzel günlerinize yeniden götürecek nostaljik ürünler, bu çalışmamızda sizi bekliyor olacak. Hazır yeri gelmişken bir güzel haber de; bir çoğu tarihin derinliklerinde kaybolup giden nostaljik ürünlerden bazılarının yeniden aramıza dönmüş olması! Yani eğer sevdiklerinize dekoratif, orijinal, eğlenceli ve bol bol hatıra dolu nostaljik hediyeler vermek istiyorsanız, sizlere bu yazımızda kolaylıkla satın olabileceğiniz nostaljik ürünler de sunacağız!
    Zaman hızla akıyor, yıllar değişiyor, takvim yaprakları (gerçi günümüzde artık kimseler kullanmasa da:) ) birbir yerlerinden kopartılıyor ancak Gramofon, Woswos klasik arabalar, piyanolar, antika telefonlar, ahşap radyolar, basit atari oyunları, bez bebekler, telden yapılmış oyuncak arabalar, bisküviler, eski moda kıyafetler, saç şekilleri, dergi kapakları, çikletler, çikolatalar gibi bazı şeylerin tadı damağımızdan gitmiyor ya da görüntüleri hafızalarımızdan asla silinmiyor! Günümüzde bir çok yeniliğe, bir çok teknolojik ürüne sahip olabiliriz belki ama, artık mazide kalmış o eski, o antika ve o nostaljik ürünlere de insan yine de özlem duyuyor! Haksız mıyız? Çoğu zaman aklımıza geldiğinde "Ah, ne güzeldi o yıllar!" diye iç çekenlerimiz de olmuştur muhakkak! İnsan acaba neden daha iyisi, daha moderni(!) varken, artık eskimiş, yıllar öncesinde kalmış şeyleri özler ki? Bu konuda benim bir fikrim var aslında: Şu yüzden olabilir mi? Mesela oyuncak bir woswos araba, bize çocukluk yıllarımızda menfaatten uzak dostluk ilişkilerini, saf ve temiz insanları hatırlattığı için olabilir mi? Ya da "Minti" çikletin aroması, kokusu aklımıza geldiğinde çocukluk-gençlik yıllarımızdaki o samimi, kan kardeşliği kurduğumuz arkadaşlıklarımızı anımsattığı için olabilir mi? Taş plaktan dinlediğimiz bir Zeki Müren şarkısı, bize hesapsız kitapsız tamamen davetsiz bir şekilde evlerine girdiğimiz ve tamamen çıkar gözetilmeyen şahane komşuluk ilişkilerini hatırlattığı için olabilir mi?

    70'li, 80'li ve 90'lı Yılların En Nostaljik Ürünleri


    İşte şimdi sizi; o unutulmayan, o şahane, o efsane yıllara geri götürüyoruz! Koltuğunuza kurulun ve uzun bir çalışma neticesinde hazırladığımız bu özel çalışmamızın keyfini sürün! Sevdiklerinize hediye edebileceğiniz ve hoş sürprizler yapabileceğiniz nostaljik ürünler de bulabileceğiniz ve antika eşyalara, eski bakkal ürünlerine, çocukluğumuzun  o mutluluk verici güzel oyunlarına bir kez daha hoş geldiniz!

    Nostaljik Çocuk Oyuncakları


    nostaljik hediyeler
    Gerçekten de "Biz çocukluğumuzu dibine kadar yaşadık..." diyebiliyorsak ne mutlu. Zeka oyunu olan solo test oyuncaklar, Ağırlıklı olarak kızların "Sindy Bebeğim" dediği bez oyuncaklar, :ınçın Plastik Tekerlek (Baston şeklindeki çubuğundan tutar ve hareket ettirmeye başladığınızda Çın Çın diye ses çıkartan oyuncak), Arkadaşlarımıza eşşek şakası yaptığımız su tabancası, kesinlikle taş gibi duran Murat 131 oyuncak arabalar ve şimdilerin iPad'i sayılabilecek Tetris oyunu! İşte bizim çocukluğumuz bunlarla geçti. Yaşı 30'un üzerinde olan sevdiklerinize anlamlı bir doğum günü hediyesi arıyorsanız bu nostaljik ürünleri internette aratarak onlara hoş bir doğum günü sürprizi yapabilirsiniz!

    Nostaljik Ev Eşyaları


    antika ev eşyaları
    Eminiz ki bu resimleri daha ilk gördüğünüzde bile içinizi bambaşka duygular kaplayacak kalbiniz bir hoş olacak! 
    • Duvarda adeta bir tablo edasıyla asılı duran geyik desenli kilimleri unutabilir miyiz?

    • Ya hat düşmesi için saatlerce beklediğimiz telefonları? Sıfırı çevirdiğimizde parmaklarımızın yorulduğu ahizeli masa üstü telefonlarını da unutmamak lazım! Kaldı ki bu telefonların altına annelerimiz bir de dantelle süs yaparlardı. Telefonlu evler aynı zamanda zenginlik göstergesiydi:) Yani anlayacağınız telefonlar şimdiki gibi ele ayağa düşmemiş son derece kıymetli birer ev eşyasıydı!
    • Eski tip davlumbaz fırınlarda yediğimiz böreklerin tadını unutabilir miyiz?
    • Ne yaparsanız yapın yaşadığınız şehre bir kaç damla yağmur ya da kar yağmasıyla yayınların koptuğu ve asla net şekilde film izleyemediğiniz tüplü televizyonları? Ama yarım yamalak da izlesek, tüplü televizyonlardan izlenen çizgi filmlerin tadı bir başkaydı!
    • Okul tatil ama biz çocuklara kesinlikle evde rahat yok! Çünkü elinde terlik ve tehditkar bir şekilde "Çık sokağa oğlum, evi süpüreceğim misafirler gelecek" diyen bir anne dikiliyor başınızda. Tabiri caiz ise, eşşek kadar bir elektrik süpürgesi! Sesi ta öteki mahalleden duyuluyor.

    Çocukluğumuzun Klasik Oyunları


    eski çocuk oyunları
    Şu an itibariyle bu yazıyı okuyanlar arasında yaşı 30-40 olanları sokaklar büyüttü desek, hiç de yalan olmaz! İyi ki de sokakların tozunu yuttuk ama öyle değil  mi? En azından sıkışık binalar arasında geçmedi çocukluğumuz! Babamızın veya ağabeyimizin adeta yıllarını bu işe vermiş bir usta becerisiyle, terazisini yaptığı uçurtmamızı gönlümüzce havalandırmadık mı?
    Nostaljik ürünler
    Var gücümüzle koşup, art arda belini bükmüş arkadaşlarımızın üzerinden uzun eşek oynayarak zıplamadık mı? Tüm harçlığımızı mahalle bakkalına yatırıp, ceplerimizi şangır şungur bilyelerle tıka basa doldurmadık mı? Mahalle arkadaşımız bizi "sobe" lemesin diye en olmadık kuytu yere saklanmadık mı? İşte bizim çocukluğumuz böyle... 

    Nostaljik Bakkal Ürünleri


    eski bakkal ürünleri - çikolatalar
    Eskiden, şimdilerde olduğu gibi her köşe başında "BİM","A101" ya da Migros tarzında mağazalar elbette ki yoktu! Şimdilerde maalesef ki yavaş yavaş kapanmaya yüz tutmuş küçük mahalle bakkalları vardı. Öyle ki bu bakkallar, maaşlı ailelerin zor zaman dostu esnaflardı! Gider alış veriş yapar ve Onun o meşhur "Bakkal Veresiye Defterine" aldıklarınızı ay sonunda ödenmek üzere yazdırısınız... İşte o günlerden kalma nostaljik bakkal ürünleri! İçinde yerli ve yabancı artistlerin resimlerinin çıktığı nane aromalı Minti Sakız, yemeğe asla doyum olmayan Çokomel çikolata, meyveli Cino çikolatalar, Teneke Vita yağ eski günlere ait nostaljik bakkal ürünlerinden...

    Yeşil Çam'ın Eski Türk Filmleri ve Film Afişleri


    klasik türk filmleri
    Kim ne derse desin! En kalitesiz en sıkıcı eski Türk filmlerini bile, bugünün yüksek teknolojisi çekilmiş dizilerine ya da filmlerine açıkçası değişmem! Işık, senaryo, müzik gibi bazı falsolu yönleriyle bile bu filmlerde bir sıcaklık, bir samimiyet var! Bu yüzdendir ki, "Kadir İnanır - Türkan Şoray & Selvi Boylum Al yazmalım" filmini örneğin yüzlerce kez TV'ye gelse yine defalarca izleriz. Bu yüzdendir ki  "Tarık Akan - Gülşen Bubikoğlu & Evcilik Oyunu" filmini bir çok kez izleriz. Keza yine Hababam Sınıfı - Kemal Sunal filmlerini onlarca kez izler, her izlediğimizde farklı bir tat buluruz. Münir Özkul - Adile Naşit - Şener Şen - Ayşen Gruda filmleri her izlendiğinde insanda bambaşka güzellikler yaşatır.

    Nostaljik Atlı Karınca Müzik Kutusu
    Allah Aşkınıza yeni filmlerden 2. kez izlediğiniz bir film söyleyebilir misiniz? 70'li, 80'li yıllarda çekilmiş eski Türk filmlerinin tadı bambaşka! Sevdikleriniz için nostaljik bir hediye arıyorsanız, eski filmlerin orijinal video kasetlerini ya da sinema afişlerini internetten araştırıp satın alabilir ve Sevdiklerinize unutamayacakları en güzel armağanlardan birini verebilirsiniz. 

    Çivili Saha & Para ile Oynanan Futbol Oyunu


    klasik nostaljik oyunlar
    satın al
    Renkli TV'lerin, PS oyunların, internetin, Facebook'un ve Twitter'in hayatımıza henüz girmediği 70-80'li yıllarda insanlar, boş zamanlarını eğlenceli şekilde geçirmek için el yapımı yaratıcı oyunlar hazırlarlardı! İşte bunlardan bir tanesi! İki kişi ve metal parayla oynanan Çivili Futbol sahası! Masa üstü futbol oyunu olan Çivili Futbol sahası erkeklerin en büyük eğlencelerinden biriydi! Peki bu nostaljik ürünü sevdiklerinize armağan etmek ister misiniz? 

    Ahşap Nostaljik Radyolar


    eski antika radyolar
    satın al
    Özellikle 70'li yılların en önemli eğlence araçlarından ve o dönem insanlarının Dünya'nın diğer yerleri ile tek bağlantı kaynağı ahşap radyolardı! Günümüz dünyası ile karşılaştırıldığında Radyolar o dönem evlerde adeta LED TV muamelesi görüyordu! Üzeri nakışlı dantellerle süslü olan Ahşap Radyolar, salonun en güzel yerinde sergilenirdi. Halk müziği, Türk Sanat Müziği o yılların en popüler müziklerindendi. Tabi öyle bugünkü gibi yüzlerce kanal da yoktu!
    90'lı yılların oyuncakları
    Bir tek TRT Radyoları yayındaydı ve bir de  Türkiye'nin doğu ve batısında farklılık gösteren "Ermenistan, Yunanistan, Rusya, İran" Radyoları çekmekeydi. Eğer sevdiklerinize geçmiş yılların bu en gözde eşyalarından biri olan Ahşap Radyo Hediye etmek istiyorsanız, orijinal tasarımıyla Nostaljik Ahşap Radyolar tam size göre. 

    Gramofon Müzik Kutusu


    Nostaljik hediyeler
    satın al
    60'lı ve 70'li yılların popüler müzik eğlencesi Gramofonlar! İlk defa 19. Yüzyılda Avrupa' da ortaya çıkan Gramofon, bir diyafram, bir iğne ve bu iğnenin üzerinde gezdiği taş plaktan ses çıkmasıyla çalışıyordu! Türkiye'ye gelmesi cumhuriyetin ilk yıllarına rastlayan Gramofonlar, özellikle dönemin zengin aileleri için önemli bir eğlence aracıydı. Radyonun her eve girmesiyle birlikte gramofonlar da yavaş yavaş silinip tarih sahnesinden yok olmaya başladı! Günümüzde CD'ler, DVD'ler, MP3 Çalarlar, İnternet gibi faktörlerle Gramofonlar ancak antika dükkanlarında bulabilinecek eşyalara dönüşmüş oldu! Ancak şimdi size güzel bir haberimiz var! Sevdiklerinize Gromofon müzik kutusu hediye etmek ister misiniz? Orijinal gramofonlara sadık kalınarak tasarlanmış olan Nostaljik Gramofon Müzik Kutusu, ofis, iş yeri için muhteşem bir dekoratif eleman olacak! 

    Nostaljik Daktilolar


    nostaljik ürünler
    70'li ve 80'li yıllarda Word, Excel gibi programlar, Windows işletim sistemi, bilgisayarlar,, püskürtmeli-lazer yazıcılar yoktu tabi! İşte o yıllarda tıpkı bilgisayarlar gibi önem taşıyan en gözde araçlarından biri de Daktiloydu! Hatta bir devlet dairesine ya da özel sektörden bir iş yerine iş başvurusu yapıldığında, ilk sorulan şey "On parmak daktilo biliyor mu?" sorusuydu. Kaymakamlık, Okul müdürleri, tüm devlet daireleri, noterler, mahkemeler, avukatlık bürolarında rastlanılan daktilolar, bilgisayarların icat edilmesiyle birlikte ofislerde-kitaplıklarda nostaljik-dekoratif bir unsur olmaktan kurtulamadı. 

    Atari Oyun Konsolu 


    nostaljik ürünler
    O dönemi yaşama gururunu bizzat tadan kişilerden biri olarak, 80'li yılların Atari oyunlarıyla geçen bir on yıl olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hem grafiksel açıdan, hem de oyun çeşitliliği açısından son derece kıt olan atari oyunları, 80'li yıllarda yaşayan çocuklar için en önemli eğlence araçlarından biriydi! Joyistik adı verilen kollu kumandasıyla oynanan atari, günümüzdeki Playstation, Online oyunlar ya da Tablat oyunları ile kıyaslandığında son derece basit oyunlardan ibaretti. Atari konsolunun neye benzediğini merak edenler, yukarıda yer alan fotoğrafı daha yakından inceleyebilirler:) Aynı zamanda atari, çocuklara karne hediyesi ya da en pahalı doğum günü hediyelerinden biriydi. Eğer sınıfını geçersen yaz tatilinde sana atari alacağım..." Bu sözler size yabancı geliyor mu?

    Metal Telden Yapılmış Nostaljik Arabalar


    nostaljik ürünler
    70 ve 80'li yıllarda, erkek çocuklar için en şahane oyuncaklardan biri de, el yapımı tel arabalardı. Orası burası yamuk yumuk olan tel arabalar, erkek çocuklar için en favori oyuncaklardan birisiydi. Eğer bu yazıyı okuyorsanız ve bir de erkek çocuk babasıysanız Ona bu hafta sonu telden araba yapabilirsiniz! Hem çocukluğunuza geri dönecek, hem de evladınızla keyifli dakikalar geçireceksiniz!  

    Tipitip ve Şıpsevdi Çikletler


    80'li yılların nostalkik ürünleri
    Nostaljik ürünlerden bir diğeri de, özellikle nefis aroması, muhteşem tadı ile kesinlikle unutamadığım şekerli Sakız; Tipitip ! İçinden Tipitip adındaki karaktere ait resimlerin çıktığı bu çiklet, bugün hala var mı bilmiyorum ama özellikle 80'li yıllara özgü en şahane ürünlerden biriydi! Bir diğer sakız markası ise, aşka dair esaslı sözlerin içinden çıktığı Şıpsevdi Sakızıydı..

    Singer Dikiş Makinesi


    nostaljik ürünler
    satın al
    Kabul edelim ki, eskiye nazaran şimdilerde bir bolluk ancak aynı zamanda da bir kıymet bilinmezlik var!  Şöyle ki, eskiden pantolonumuz söküldüğünde çöp kutusuna atılmak yerine, annelerimiz dikiş makinesiyle tamir eder, bizlerin o pantolonu tekrardan uzun yıllar giymemizi sağlarlardı! Şimdi durum böyle mi? Daha kıyafetlerimiz hiç eskimeden, sırf moda değişti diye Hoop çöp kutusuna! Dikiş makinesi aynı zamanda ev hanımları için bir gelir kaynağıydı! Perde dikimi, masa örtüsü, pantolon paçası gibi işlerde de kullanılırdı!
    90'lı Yılların Nostaljik Tetris Oyuncağı
    Eğer Annenize, Anneanne ya da babaannenize nostaljik bir armağan vermek isterseniz, o yılların Singer dikiş makinesi şeklinde tasarlanmış olan Nostaljik Müzik Kutusu Dikiş Makinesi ilginizi çekebilir. Satın almak için "Fiyat Bilgisi İçin Tıklayın" butonuna tıklayabilir ve sevdiklerinize geçmişte yaşadıkları güzel hatıralarını bir kez daha yaşatabilirsiniz.  

    Hac Dönüşü Hediye Nostaljik El Sineması


    nostaljik ürünler
    İçindeki mercek sayesinde görüntüyü büyüten dürbün şeklinde bir oyuncaktı El Sineması! Öncelikle Filminizi seçiyorsunuz ( Resimde gördüğünüz yuvarlak filmlerden birini El Sineması içine yerleştiriyorsunuz) Ardından gün ışığına tutuyorsunuz ve yan tarafında yer alan siyah kolunu parmağınızla aşağı doğru çektiğinizde film karesi değişiyor. Hangi kareleri izliyorsunuz derseniz, Daha çok "Mekke - Medine resimleri:)" Çünkü bu oyuncaklar daha çok Hac dönüşlerinde Anneanneler + Babaanneler veya dedeler tarafından çocuklara getirilen bir oyuncaktı! 

    Mantar Tabanca ve Çatapat


    nostaljik çocuk oyunları
    Aslına bakarsanız mantar tabancası son derece tehlikeli bir oyuncak! Acaba o dönem anne ve babalar bu konuda bilinçsizler miydi yoksa, çocuklara karşı "Nasıl olsa bir kaza çıkmaz" diye aşırı bir güven mi duyuyorlardı pek emin değilim:) Ancak patlayan mantar tabancalar özellikle erkek çocuklar için en gözde oyuncaklardan biriydi. 

    Yeşil Oyuncak Askerler


    Nostaljik Oyuncaklar
    "Zamane çocukları ne kadar da zeki!" Eğer son zamanlarda siz de çok sıklıkla ağzınıza bu lafı dolayanlardansanız Siz asıl 70'li veya 80'li yılların çocuklarına bakın derim! Çünkü, o zamanın koşulları içerisinde mesela bir erkek çocuk alır eline 2 plastik oyuncak; sonra onları saatlerce birbiri ile konuşturur! Allah'ım o ne hayal gücüdür öyle! Gerçekten de kız çocukları bez bebekleri ile, erkek çocuklar da, tabanca veya asker oyuncakları ile koca bir günü bitirirlerdi:) Şimdiki çocuklarda var mıdır öyle bir sabır? 

    Rive Raid ve Pac Man Atari Oyunları


    Eskiden her evde atari bulmak öyle mümkün değildi. Peki biz nasıl atari oynardık? Babamızdan aldığımız harçlıklarla mahallemizdeki atari salonlarına koşar cebimizi Jetonlarla doldururduk! Hele ki bayramlarda atari salonları mahşer alanı gibiydi. Hey gidi günler hey:))) O dönem en sevdiğim atari oyunu Rive Raid isimli uçak oyunuydu! Level atlamak için bol bol gemi ve helikopter patlatıyor, köprüleri aşıyorsunuz! Yakıtınız bittiğinde Fuel alıyor, çarptığınızda da oyun bitiyor. Bir de Pac-man oyunnu benim çocukluğumun en popüler oyunlarından biriydi.   

    Topaç Çevirmece Oyunu


    nostaljik oyunlar
    Nostaljik oyunlara devam! Erkek çocukların 70-80'li yıllarda en favori sokak oyunlarından biri de topaç oyunuydu! Bazı vicdansız arkadaşlarım marangoza gider ve topaçlarının ucunu o kadar sivriltirlerdi ki, topaçlarını attıklarında nereye çarpsa oracıkta ikiye ayırırlardı.

    Rengarenk Cam Oyun Misketleri


    çocukluğumuzun oyunları
    Çocukluğumuzun en çekişmeli, en eğlenceli oyunlarından biri de Misket oyunuydu! Her çocuğun farklı bir misket tutuşu vardı. Kimi bal parmağıyla misketini uvarlar, kimi orta parmağıyla. Ama herkesin kendisine uğur getirdiğine inandığı ve kimseyle paylaşmak istemediği uğurlu bir misketi mutlaka vardı!
    Nostaljik Oyuncaklar Hediye Sepeti
    Hadi Siz de bugün çocuğunuzu, kendi çocukluk yıllarınıza geri götürün ve Ona misket alarak birlikte bu şahane oyunu tekrar oynayın! 

    Metalden Oyuncak Arabalar


    nostaljik ürünler
    Çocukluğumuzda meğersem ne kadar basit oyuncaklarla mutlu olmuşuz aslında! Üstelik şimdiki çocuklar gibi babamızın aldığı oyuncağı, her ne olursa olsun hiç beğenmemezlik yapmadan! Düşünebiliyor musunuz bir oyuncakla en az 6 ay hatta 1-2 yıl bile oynayarak geçirirdik. Oyuncaklarımıza gözümüz gibi bakardık! Kırılıp bozulduğunda da öyle çöpe atmak yok! 404 yapıştırıcı ile tamir etmeye çalışırdık:) Şimdi düşünüyorum da, bu zamanın çocukları tamamen hayal gücünü geliştirecek Transformes, Iron- man,  spor arabalarla oyun oynarken, bizim zamanımızda sadece mütevazi Polis arabası, itfaiye arabası, minibüs, kamyon oyuncaklar vardı:) Buda ayrı bir tartışma konusu...

    90'lı Yılların Fenomen Ürünü Bilgisayar Disketleri


    eski disketler
    90'lı yılların en süper buluşlarından biri de 3,5 inc. bilgisayar disketleriydi. Rengarenk disketlerin içerisine en fazla 5-6 tane resim, bir kaç tane de word, excel dosyası kaydedebiliyorduk! 

    Teyp Kasetleri


    nostaljik ürünler
    Düşünün ki Doğan-Şahin arabanızla İstanbul'dan İzmir'e yolculuk yapıyorsunuz ve Arabanızın Teyp'i içinde içerisinde en fazla 10-12 şarkı olan bir sanatçının kaseti var! Yolculuk sonun da o 12 şarkının tamamını da ezbere öğrenerek İzmir'e varıyorsunuz:) Ümit Besen, Coşkun Sabah, Zeki Müren, Barış Manço, İbrahim Tatlıses, Sezen Aksu, Cengiz Kurtoğlu aklıma gelen o yılların en popüler sanatçılarından. 

    Yorum Gönder

     
    Top