z Gül Yaprakları Nasıl Kurutulur? | En iyi Hediye Fikirleri

gül yaprağı nasıl kurutulur
Bir buket gül aldığınızda veya sevgilinize çiçek hediye etmek istediğinizde çiçeklerinizin güzelliklerini ve hoş kokularını, yapraklarını kurutarak koruyabilirsiniz. Böylelikle sizler için birçok ifade eden muhteşem güller parçalanıp yok olmadan değerlendirilebilir ve kolaylıkla saklanabilirler. Ayrıca kurutulmuş gül yapraklar birçok yerde kullanabileceğiniz aranjman ürünü olarak da son derece idealdir. Mesela banyolarınıza şık ve özel tasarım bir sepet düzenleyerek daha hoş bir görünüm kazandırabilirsiniz. Bu sepetin içerisine ister el yapımı mum ve sabunlarınızı ya da dışarıdan temin edeceğiniz minik mum ve sabunları ekleyebilirsiniz. Bu sepetin etkileyici görünümü bütünlemek de gül yapraklarının görevi olacaktır. Dağınık ve şık süsleme ile donatılmış gül yaprakları hem görsel olarak şıklık katabilir hem de kendilerine özgü kokuları ile insanları bambaşka diyarlara götürüp dinlendirebilir. Huzuru simgeleyen güllerin yapraklarını değerlendirmek ve ortamlarımızı güzelleştirmek için akıllarımıza ilk gelen soru gül yaprakları nasıl kurutulur olacaktır. İşte bu yazımızda gül yapraklarını kurutmanın birçok yöntemini bulabileceksiniz. Mikrodalga kullanarak kurutmadan tutun da kitap arasında gül yaprakları kurutma yöntemlerine kadar çok faklı seçeneğe sahipsiniz. Bu yöntemlerden bir tanesi muhakkak size uygun olacak. Hangi yöntemi seçerseniz seçin ne kadar kolay işlemler ile ne kadar etkileyici tasarımlar elde ettiğinize sizler bile şaşıracaksınız.


Gül Yaprakları Kurutma Yöntemleri


Gül yapraklarını kurutma işlemine başlamadan önce canlı olan güllerin öncelikle tamamen yapraklarını açmasını beklemelisiniz. Böylece daha düzenli ve şık bir tasarıma ulaşabilirsiniz. Daha tam açmamış olan gül yaprakları kurutulduğunda kıvrılmalar çok daha fazla olacaktır. Sonucunda tam olarak yaprakları açmış olan bir gülün yapraklarının çıkartılması da daha kolay olacaktır. Ancak yine de yaprakları çıkartırken çok nazik olmanız gerektiğini unutmayın.

1. Mikrodalga Fırında Gül Yapraklarını Kurutma

gül yaprağı nasıl kurutulur

Aceleniz olduğunda ve hızlı bir şekilde gül yapraklarını kurutmak istediğinizde size en hızlı çözümü mikrodalga fırınlar sağlayacaktır. 

• Mikrodalgaya uygun olan bir tabağın üzerine kağıt havlu serin. 
• Kağıt havlunun üzerine gül yapraklarını tek sıra halinde dizin. Sonra gül yapraklarını yine bir kağıt havlu ile kapatın.
• Gül yapraklarını mikrodalganın son ısı ayarında sadece 2 dakika bekletmeniz yeterlidir.
• 2 dakikanın ardından tabağı mikrodalga fırından çıkarın. Gül yapraklarını ters çevirin ve tekrar mikrodalga fırına atarak bir dakika daha içerisinde tutun. Zaten arka yüzleri kurutulmuş olduğundan daha hızlı bir şekilde diğer yüzü de kuruyacaktır.

NOT: Mikrodalga fırınların ısı ayarları birbirlerinden farklı olabilir. Bu sebeple eğer gül yapraklarınızda hala daha ıslaklık hissederseniz gül yaprakları tamamen kuruyana kadar 30’ar dakika aralar ile tekrar mikrodalga işlemine tabi tutabilirsiniz.

2. Normal Fırında Gül Yapraklarını Kurutma

gül yaprağı nasıl kurutulur
Normal fırında gül yapraklarını kurutma işlemi, sık sık kontrol edebilme özelliğini dahil ettiğimizde hızlı çözümlerden biridir. 

• Fırını en düşük derecesine yani yaklaşık 185 dereceye ayarlayın.
• Genellikle parşömen kağıdından üretilen pasta börek kağıtlarından bir tanesini fırınınıza yayın.
• Parşömen kağıdının üzerine tek sıra olacak şekilde gül yapraklarınızı dizin.
• Fırınınızın süresini 30 dakikaya ayarlayın. Ve 15 dakika sonra fırının içerisindeki gül yapraklarını ters çevirin. 

NOT: Fırının kapağını yarı aralık bırakırsanız, gül yapraklarından çıkan nem dışarıya daha hızlı çıkacak ve böylece daha hızlı, daha etkili sonuç alacaksınız.

3. Açık Havada Gül Yapraklarını Kurutma

3. Açık Havada Gül Yapraklarını Kurutma
Gül yapraklarını kurutmanın bir diğer yöntemi de doğal havayı kullanmaktır. Gül yaprakları, havadaki nem seviyesine bağlı olarak bir hafta ile 10 gün içerisinde kurur. 

• Fırın soğutma raflına ya da herhangi bir ızgara telininin üzerine gül yaprakları tek sıra halinde dizilir.
• Gül yaprakları, gölgelik bir alana ve direk güneş ışığı almayacak şekilde kuruması üzere bırakılır.
• Kurutma süresini kısaltmak ve yaprakların daha şekilli şekilde kurumasını sağlamak için 3 günde bir yaprakların yönlerini değiştirin. Yani ters çevirin. 

4. Kitap Arasında Gül Yapraklarını Kurutma

kurutulmuş gül yaprakları
Kitap arasındaki baskı kuvvetinin kullanılması ile kurutulan gül yaprakları çok daha narin bir görünüme sahip olur. Bu sebeple, bu yöntemle kurutulan gül yaprakları genellikle kart süslemelerinde ve el işçiliği çalışmalarında kullanılır. 

• Öncelikle ansiklopedi gibi büyük ve kalın bir kitap bulmamız gerekiyor. Sonra bu kitabın sayfalarının arasına tek sıra halinde gül yapraklarını diziyoruz. 
• Gül yaprakları dizdiğimiz sayfaların hepsine kitap ayıracı koyalım ki sonrasında yerlerini bulmakta zorlanmayalım. Çünkü yaş gül yaprakları kitap arasındaki yerini belli etse de kuruduklarında onları bulabilmek bir hayli güç olacaktır.
• Gül yapraklarının daha düz bir şekilde kurumaları için kitabın üzerine başka bir ağırlık eklenebilir.
• 5 gün sonra gül yapraklarını kontrol edebiliriz. Gül yapraklarının kurumasının ardından nasıl bir inceliğe sahip olduğunu o zaman fark edeceksiniz. Eğer hala biraz nemliyse ve gül yapraklarının kurumaya ihtiyacı varsa 2-3 gün daha kitap içerisinde bekletebilirsiniz.

5. Gül Yapraklarını Bir Bütün olarak Kurutma

gül yaprağı kurutma teknikleri
Gül yapraklarını tek tek kurutmak yerine bir bütün olarak kurutmayı da tercih edebilirsiniz. Bütün halde kurutulmuş gül yaprakları daha çok el işçiliği ile elde edilen el yapımı süsler içerisinde farklı bir hava katmak için tercih edilen aksesuarlardandır. Yani her bir gül goncasını ayrı ayrı düzenleme ile kullanabileceğiniz gibi bir bütün demet halinde de görselliği kullanabilirsiniz. 

Bu yöntem, gül yapraklarını kurutma yöntemleri arasında en çok zaman alan metot olsa da ‘farklı görünümü için beklemeye değer’ diyenler için güzel bir alternatiftir. 

• Daha tam açmamış olan güllerin öncelikle saplarındaki yapraklar çıkarılır. 
• Yaklaşık 6 tane gülü sapları ile bir araya getirerek, sağlarından bir ip veya lastik ile bağlayın. Ve ardından gülleri aşağıya bakacak şekilde yani ters olarak karanlık bir odaya asın.
• Tüm çiçeklerin tamamen kuruması ortalama 2 ile 3 hafta arasında bir zaman alacaktır. 

Yorum Gönder

 
Top