z Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı | En iyi Hediye Fikirleri

Sıfırdan el yapımı sabun yapmak isteyen kişiler için oldukça kolay tarifler bulunmaktadır. Ancak, kolay bir şekilde yapılıyor olmasına karşın, oluşturulacak olan çözeltinin, uygun koşullarda yapılmaması halinde insanlarda küçük boyutlarda yanıklar, yaralar ya da yaralanmalara yol açabilecek olmasıdır. Burada önlem olarak eldiven kullanmak, oluşacak buhardan kimyasal solunumunu engellemek için maskeler ya da doğrudan sabun kalıpları kullanarak, sizler de önleminizi alabilirsiniz. 
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
El yapımı sabun yapmak isteyen kişilerin hazırlaması gereken malzemeler de şu şekildedir.

• 160 ml hindistan cevizi yağı
• 160 ml sıvı yağ
• 160 ml zeytin yağı
• 60 ml sodyum hidroksit
• 180 ml damıtılmış su

Bölüm 1 Ekipmanları Toplamak

Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Sabun yapımı sırasında yukarıda da gördüğünüz kaplardan hazırlamanız gerekmektedir. Ancak bu kaplar ile daha sonraki dönemlerde yemek yemeyeceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Eklipman olarak paslanmaz çelik, temperli cam ya da emayeden yapılmış kaseler kullanabilirsiniz. Kimyasal reaksiyonun ortaya çıkabilme ihtimalini düşünerek bakır ya da alüminyum kullanımından da kaçınmalısınız. Ayrıca, kaliteli olmayan yani yumuşak plastik kaplar da burada kimyasal reaksiyona gireceğinden dolayı eriyecektir. Hazır yeri gelmişken bu fresh hediye projesini anneye hediye fikirleri içerisinde de değerlendirebilirsiniz.
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
• İnternet üzerinden stiren plastikten ya da silikondan yapılmış olan sabun kaşıklar alarak, uzun bir süre boyunca el yapımı sabun yapmak için kullanabilirsiniz.
atlı karınca müzik kutusu
Piyasada birbirinden farklı sabun kalıpları satışa sunulmaktadır. Ancak, siz burda klasik modellerden ziyade daha yaratıcı modellere yönelebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde herhangi bir sabun kalıbı alamamış olsanız bile internet üzerinden çok kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. Eğer sipariş vermek ile vakit kaybetmek istemiyorsanız evinizde bulunan silikon pişirme kaplarını ya da silikon pişirme kaselerini de sabun yapımında kullanabilirsiniz. Eğer ham madde olarak silikon kullanılmışsa, sabunları kalıplardan çıkarırken herhangi bir zorluk ile karşılaşmazsınız. 

Sabun yapımına başlamadan önce tüm malzemelerinizin eksiksiz olduğuna emin olmalısınız. Burada yukarıda belirttiğimiz ham maddelerin yanı sıra, pint, litrelik konserve kavanozu, derece, gazete ve bir de eski bir havlu almanız yeterli olacaktır. 

Bölüm 2 Katkı Maddelerini Seçme

Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Malzemelerinizi bulunduğunuz şehirdeki mağazalardan ya da internet ortamından online olarak temin edebilirsiniz. Katkı maddesi olarak internet üzerinden hem koku yapması hem de sabunun daha organik olması açısından birçok kurutulmuş ot satılmaktadır. Bunlardan temin edebilirsiniz. Burada en çok tercih edilen kurutulmuş otlara baktığımız zaman papatya, lavanta, meşe ağacı ve limon otundan söz edebiliriz. Ancak, bazı bireylerin bu tarz kurutulmuş bitkilere alerjisi olacağından dolayı sabunları kimin kullanacağını düşünerek yapmalı ve her sabun üretminde de bu kurutulmuş otları, en fazla çeyrek fincan kadar kullanmalısınız. Sevgilime hediye olarak ne yapabilirim diyorsanız, bu harika DIY projesini onun için hazırlayabilirsiniz.
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Sabun üretimi sırasında kullanabileceğiniz birçok bitkisel yağlar da bulunmaktadır. Bu yağlar genellikle bitkilerin çiçeklerinden, saplarından, bitki tohumlarından ya da köklerinden doğrudan üretilebilmektedir. Belirttiğimiz boyutlarda malzeme kullanarak yapacağınız el yapımı sabunlarda, bu bitkisel yaplardan 15 – 20 damla kullanabilirsiniz.
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Sabunlarınızı elbette renklendirmeniz gerekecektir. Ancak, burada yapay renklendiriciler yerine, doğal renklendiricilerden faydalanabilirsiniz. Örnek verecek olursak, kahverengi bir sabun yapabilmek için tarçın ve kakao kullanabilir, turuncu renkte bir sabun yapmak için pancar, sarı sabunlar için zerdeçal ve yeşil sabunlar için de toz klorofiller kullanabilirsiniz. 
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
• İşlem sırasında bu malzemeleri kullanırken, renklerin sarımsı turuncuya dönüşen kırmızı pancar tozu gibi değişebileceklerini de kesinlikle unutmamalısınız. 

Her bitkinin insan vücudunda psikolojik bazı etkileri bulunmaktadır. Bundan dolayı seçeceğiniz bitki özlerinin insan üzerindeki etkilerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Örnek verecek olursak, limon kokusu insanı sinirli, yıpranmış ve endişeli hisseden kişileri sakinleştirdiği bilinmektedir. Bundan dolayı karışımlarınızı yaparken bu durumlara da dikkat etmelisiniz. 

• Diğer bitkliler ele alındığında ise, lavanta ve biberiyenin insana enerji verdiği, hafızayı güçlendirdiği ve yorgunluk, baş ağrısı ya da zihinsel yorgunluk konularında iyileştirici etkiye sahip olduğu bilinmektedir. 

• Tarçın ve nane de insanların daha iyi konsantre olmasını sağlamakta ve odaklanma problemini ortadan kaldırmaktadır. 

Bölüm 3 Sabun Yapımı

Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Çalışma alanınızı ve malzemeleri hazırladıktan sonra el yapımı sabun yapmak için harekete geçebilirsiniz. Burada LYE ile çalışmaya başlamadan önce sizi koruyacak olan giysileri ve eldivenleri de hazır etmeniz gerekmektedir. Dört bardak konserve kavanozunuzda, bir bardak LYE alın ve suyunuzu da ölçmeye başlayın. Yavaşça suyu dökerek karıştırmaya başlayın. Burada buhar ortaya çıkacağından dolayı maske takmalı ya da ayaktayken dumandan kendinizi doğrudan korumanız gerekmektedir. Tamamen temizlenene kadar da karıştırmaya devam edin ve bir süre dinlendirin. 

• Bu aşamada soğuk su kullandığınızdan emin olmalısınız. Eğer bütçeniz var ise saf su kullanmanız daha iyi olacaktır. Saf suyu birçok markette ya da eczanede kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
• LYE alacağınız zaman doğrudan eczaneden satın almalı ya da internet üzerinden güvenilir malzemeler sipariş etmelisiniz.

Sabun yapımı için kullanacağınız yağları bir bardak içerisinde karıştırın. Kullanacağınız pint malzemesini de bir dakika kadar mikro dalga fırında ısıtın ya da yağları bir su kabuna ekleyin ve resimdeki gibi ısıtın. Yağlarınızın sıcaklığının ortalama olarak 48 derecede olması gerekmektredir. 
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
• Sert ve yumuşak bir sabun elde etmek istiyorsanız burada zeytin yağı ve hindistan cevizi yağından destek almalısınız. Benzer etkileri aynı zamanda badem yağı, üzüm çekirdeği yağı, ay çiçek yağı ya da ispir yağından da elde edebilirsiniz.

Sıcaklığı kontrol ettikten sonra hem sıvı hem de yağların, ortalama olarak 35 dereceye gelene kadar soğumasını beklemelisiniz. Ancak, işlem henüz bitmediğinden dolayı daha fazla soğuma işlemine kesinlikle gitmemelisiniz. Doğru sıcaklık seviyesi yakalandıktan sonra, yağlarınızı bir karıştırma kabuna dökün ve beş dakika kadar da yavaşça karıştırın. 
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Tüm malzemelerinizi istenen sıcaklıktaki karışıma bu aşamada katmanız gerekmektedir. Tüm malzemeleri iyi bir şekilde karıştırdıktan sonra, sabun kaplarınıza bu karışımı eklemeniz gerekecektir. Sabunlaştırma işlemi bu aşamada başlayacaktır. Sizler de kalıplarınızı ortalama 24 saat boyunca dinlenmeye bırakmalısınız. 
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Sabunu 24 saat beklettikten sonra kontrol edin. Eğer hala yumuşak ya da sıcaklık bakımından da ılıksa, 12 ile 24 saat kadar yine dinlendirmeniz gerekmektedir. Soğuma işlemi ve kıvam tamam olduktan sonra kalıplarınızı bir parşömen kağıdına ya da fırın rafına yerleştirebilirsiniz. Ancak, istenen kıvamın elde edilebilmesi için sabunun bir ay kadar sertleşme süresini beklemeniz gerekmektedir. Her açıdan kuruma ve sertleşme sağlanabilmesi için de haftada bir kez sabunlarınızı ters çevirmelisiniz.
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Sabunlarınızı saklamak için balmumu kağıdı ya da hava geçirmez plastik saklama kaplarını kullanarak güvenle saklayabilirsiniz. Sertleşme işlemi sonrasında da dilerseniz özel ambalajlara sarabilirsiniz. Sabun içerisinde nem çeken bir gliserin tabakası olacağından dolayı nem ve toz çekebilecektir. Bundan dolayı sabununuzu her zaman için kapalı bir alanda saklamanız faydalı olacaktır. 

Bölüm 4 Doğru Bir Temizlik

Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Ekipmanları yıkamaya başlamadan önce tam bir steril elde etmek için malzemelerinizi 30 dakika kadar sirke ya da sirkeli su içerisinde bekletmelisiniz. Ayrıca, el yapımı sabun yapmak için kullandığınız malzemeleri, gıda yapımında tekrar kullanmaktan kaçınmalısınız. 
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Temizlik işlemi yaparken olası alerjik durumları önlemek adına eldiven giymeye özen göstermelisiniz. Çünkü, kullandığınız malzemelerde kimyasal özellik bulunmakta ve sabunlaşma işlemi bitmiş olsa bile tekrar reaksiyona geçerek köpürme durumu söz konusu olabilecektir. 
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Sabun kalıplarınızı temizlerken kağıt havlu ya da doğrudan spatula kullanabilirsiniz. Her ne kadar slikon kalıplara yapışan bir karışım olmasa da , sizlerin temizlik konusunda bu detaya dikkat etmenizde fayda vardır. 
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Spatula yardımı ile kalıntıları kazıdıktan sonra, tüm kaplarınızı ve kullandığınız malzemelerinizi suda bekletmelisiniz. Burada suyun sıcaklığının yüksek olması önemlidir. Ortalama olarak 70 derecelik bir su yeterli olacaktır. Özel süngerler yardımıyla da bulaşık yıkarcasına malzemelerinizi tekrar temizleyebilirsiniz.
Kolay Şekilde Evde Sabun Yapılışı
Kalıntıların malzemelerinize işlemesini önlemek adına sıcak su kullanımı temizlik sırasında oldukça önemlidir. Burada herhangi bir bulaşık deterjanından yardım alarak yüksek sıcaklıktaki suda sünger yardımı ile malzemelerinizi baştan aşağı temizleyebilirsiniz.

ÖNEMLİDİR: Bu projenin hatalı uygulanması yaralanmalara sebep olabilir. Projenin yapımından kaynaklanacak kaza, sağlık sorunu veya problemlerden eniyihediyefikirleri sorumlu tutulamaz.

Kaynak: wikihow.com/

Yorum Gönder

 
Top