z Palazzo Nedir? | En iyi Hediye Fikirleri

Kahve çeşitleri arasından beğenilme oranı en yüksek kahvelerden olmasına rağmen ismi çok duyulmayan palazzo kahve, her ne kadar Güney Kaliforniya'da sık tüketilmesiyle anılsa da ana vatanı İtalya olan espresso kullanılarak yapılan sert bir kahvedir. İçeriğinde iki shot espresso, yapımında ise moka pot denen bir kahve demleme aracı kullanılır. Bilmeyenler için semavere benzetebiliriz. Palazzo kahve yapmak için bira kaynar veya sıcak suya, bir moka pota (espresso pot olarak da geçer) ve espresso shot denen çekilmiş kahveye ihtiyacınız olacak.

Moka Pot ve Espresso Nedir?

Moka pot, bir miktar öğütülmüş kahveden buhar basınçlı kaynar su geçirip kahvenin demlenmesini sağlayan elektrikli ya da ocakta kullanılabilen, basit sistemli bir kahve makinesidir. Tüm espresso makineleri bir santimetrekareye 150 kilogram bir basınç uygulayarak kahve çekirdeklerinin özünü çıkararak çalışır. Bir fincanlık kahve için 7 gram kahve kullanılmalı ve kahvenin yapımı 25 saniyeyi geçmemelidir.
Espresso, İtalyanca ’da basınç anlamında kullanılan “press” ve hızlı anlamına gelen “ekspres” sözcüklerinden oluşmuş İtalya’ya ait yöresel kahveler arasında bir numara olarak bilinen kahvesidir. İtalya başta olmak üzere tüm Avrupa’da ve Amerika da en çok tüketilen kahve çeşitleri arasındaki yerini uzun yıllardır korumaktadır. Yapımında espresso potu olarak bilinen moka pot kullanılır. Moka pot İtalyan mutfağının en vazgeçilmez aletlerinden birisidir. İlk defa Luigi de Ponti tarafından 1933 senesinde Alfonso Bialetti şirketi adına üretilmiştir. Şirket hala moka pot satımında lider markadır. Moka pot ya da espresso potlar su buharının kahvenin içinden geçerek ortaya zengin tatlı ve yoğun kıvamlı bir kahve çıkarması prensibine dayanır.

Palazzo Kahve Nasıl Yapılır?

Kahve türleri arasında en sevilen kahvelerden biri olan palazzonun yapımı için öncelikle kahve çekirdekleri doğru şekilde öğütülmelidir. “Espresso Milano Style Çekirdek Kahve” ya da “Espresso Sicilia Style Çekirdek Kahve” kullanabilirsiniz. Espresso shot elde etmek için kahvenin normalde olduğundan biraz daha kaba çekilmesi gerekiyor. Elde edilen espresso shot, moka potun orta kısmındaki filtrenin tamamını dolduracak şekilde koyulmalıdır. Makinenin üst kısmına ise önceden ısıtılmış su konur. 
Suyun önceden ısıtılmış olması önemlidir. Eğer önceden ısıtılarak hazneye koyulursa kahve olması gerekenden daha fazla acı olmayacak ve metalik bir tada sahip olmayacaktır. Vida ayarları ile üst ve alt bölümü birbirine sabitledikten sonra elektrikliyse düğmeye basmanız değilse orta ateşte 2-3 dakika demlenmesini beklemeniz gerekmektedir. Kahve demlenirken ateşi yüksek seviyede tutmamalısınız. Aksi taktirde kahveniz yanacak ve ağzınızda keskin bir acı tat bırakacaktır. Su kaynadıkça kahve tadını bırakmaya başlar. İşlemin sonuna doğru acı aromalar kahveye karışıp tadını bozabilir. 
Su kaynamaya başladığı anda kahveyi geçer ve espresso demliğin üst bölümünde birikmeye başlar. Kaynama sesini duyduğunuz anda moka potu ocaktan çıkarın ve kahvenin kendiliğinden haznesinde birikmesini bekleyin. İsteğinize göre süt köpüğü de ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder

 
Top