z Evde Kolay Şekilde Takı Yapımı | En iyi Hediye Fikirleri

el yapımı aksesuarlar
Bayanlar tarafından çokça tercih edilmekte olan takılar, her zaman için yüksek bütçeler ile alınmak durumunda değildir. Öyle ki, kendisine yakışanı takmak isteyen kadınların büyük bir kısmı, kendi tarzlarına uygun olan takıları artık kendileri tasarlamaktadırlar. Hatta, el emeği olmasından dolayı, birçok kişinin el yapımı takılara daha fazla önem verdiği, kendileri yapamasa bile, takı çantalarında her zaman için bu ürünlere yer verdikleri bilinmektedir. El yapımı hediye takı nasıl yapılır konusunda, kişilerin stilleri ile doğru orantılı olacak ürünleri ortaya çıkarmak için birkaç basit teknik öğrenmeniz, ürünleri yapabilecek malzemeleri de temin etmenizin ardından, mücevher setleri, bilezikler, küpeler ya da kolyeler tasarlayabilir ve kısa sürede de yapabilirsiniz. Evde kolay bir şekilde yapabileceğiniz takılar için ise, şu aşamalara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Takı Yapımına Başlarken

adım adım kadın aksesuar yapımı
El yapımı takı nasıl yapılır konusunda yapmanız gereken ilk adım, bir mücevher ya da takı yapım kiti satın almanızdır. Bu set içerisinde, takı yapımı sırasında kullanabileceğiniz birçok malzemeyi tek seferde almış olacaksınız. Ülkemizde bu tarz ürünleri alabileceğiniz birçok zanaat mağazası bulunmakta ve çok uygun fiyatlardan da satışlar yapılmaktadır. Takı yapma kitinizin yanında aynı zamanda, kullanabileceğiniz özel taş ya da materyalleri de satın alabilirsiniz. Burada tamamen kendi zevkinize uygun olan ürünleri tercih etmeniz yeterli olacaktır. Tüm malzemeleriniz hazır olduktan sonra ise, hayal gücünüzden de yardım alarak, tasarımlarınıza başlayabilirsiniz. 

• Dikkat etmeniz gereken ilk nokta, satın alacağınız kitlerin ne üzerine tasarlandığıdır. Çünkü, kolye, bilezik ya da küpe gibi takı türlerine göre farklı kitler satılmaktadır. 
• Alacağınız kitlerin içerisinde boncuklar var ise, bunlar ile güzel mücevherler yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, takı seti aletleri ve tel takı kitleri gibi farklı setler de sizlere sunulacaktır. 

Kolye Türüne Göre Malzeme Seçimleri

adım adım kadın aksesuar yapımı
Yapacağınız takıların türüne bağlı olarak yani, kolyeler, bilezik ve küpeler için birçok farklı malzeme bulunmaktadır. bundan dolayı öncelikli olarak hangi takı ile başlamak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Karar verme sürecinin ardından ise, el yapımı takı nasıl yapılır konusunda ihtiyacınız olan malzemeleri belirlemeniz gerekmektedir. Örnek verecek olursak, boncuk, tel, ip, reçine ya da özel kağıtlardan hangisine ihtiyacınız varsa bunların listesini hazırlamalısınız. Ardından da, karar verdiğiniz takıya yönelik daha önce yapılmış örneklere bakabilirsiniz. Bu, hayal gücünüzü geliştirebilmeniz adına da sizlere yardımcı olacaktır. 
adım adım kadın aksesuar yapımı
Kolye yapımı sırasında aynı zamanda daha modern modellere bakabilmek için de kuyumcuları ya da sarrafları ziyaret edebilirsiniz. Buralarda da pahalı taşlar ile yapılmış mücevherleri inceleyebilir ve yine fikir sahibi olabilirsiniz. Kuyumcular, sarraflar ya da internet üzerinden görüntüleyeceğiniz bu farklı tasarım kolyeler ile birlikte, organizasyon sırasında görsel açıdan daha iyi ürünler de ortaya çıkarabilirsiniz. 

Kuyumcuların Kullandığı Aletleri İnceleme ve Satın Alma


Yapılan araştırmalar da ve tercihlerinize göre ne tür takılar yapmaya karar vermişseniz, bunun için özel aletler almaya artık başlayabilirsiniz. Hangi tür takı yapmaya karar verirseniz verin, temelde ihtiyacınız olacak ve daha profesyonel takılarda da gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz şu takıları temin etmenizde de fayda vardır. 
adım adım kadın aksesuar yapımı
• Pense Ürünleri: Pense denildiğinde görsel açıdan ne olduğu gözümüzde canlansa da aslında birbirinden farklı onlarca pense ürünü bulunmaktadır. bunlardan en çok kullanacaklarınız, yuvarlar burun pensesi, zincir burun pense, step pense, kıvrık uç pensesi ve naylon çeneli penselerdir. Bunları, yapacağınız tüm takılarda kolaylıkla kullanabileceksiniz. 

• Cetvel: Özellikle kolye yapımı sırasında kullanmanız gereken temel ürünlerden birisi de cetveldir. Şuan işlevi bakımından santimetre ölçen ya da inç ölçümü yapabilen cetvel türlerinden satın alabilirsiniz. 
bileklik
• Tel Kesiciler: Kolye ya da bilezik yapımı sırasında kullanacağınız telleri, normal makas yardımı ile kesmeniz mümkün değildir. Bundan dolayı çok kolay bir şekilde temin edebileceğiniz tel kesicilerden faydalanabilirsiniz. Bu kesici sayesinde telinizi bükmeye gerek kalmadan ya da deforme durumu söz konusu olmadan, cetvelle ölçtükten sonra kolaylıkla tel kesebilirsiniz. Ayrıca bu teller ile birlikte şekillendirme yaparken de büyük kolaylık elde edebileceksiniz.

Yukarıdaki yardımcı aletlerin yanı sıra, farklı tel çeşitleri ya da farklı materyaller ile birlikte, bu aletleri de kullanarak çok farklı tasarımlara imza atabilirsiniz.

El Yapımı Takı Malzemeleri Satın Alın

adım adım kadın aksesuar yapımı
El yapımı takı nasıl yapılır konusunda en heyecanlı aşamalardan birisi de, takı için kullanabileceğiniz malzemeleri alırken ortaya çıkmaktadır. Takının türü ya da boyutu ne olursa olsun, sarf malzemelerinizi temin ettikten sonra basit teknikler ile takınızı tasarlamaya başlayabilirsiniz. Burada ilk almanız gereken malzemeler, boncuk, gümüş alacak kişiler için daha kolay olması açısından 20 ya da 22 ayar, küpe yapacak kişiler için sağlıklı başlıklar, klipsler ve atlama halkaları. Bu malzemeleri temin ettikten sonra, öğrendiğiniz teknikler ile doğrudan başlayabilirsiniz.

Takılarınızın Boyutunu Belirleyin

adım adım kadın aksesuar yapımı
El yapımı takı nasıl yapılır konusunda, yapacağınız takıların boyutu da son derece önemlidir. Burada ilk olarak sarf malzemesi almadan önce boyut belirlemenizde fayda olacaktır. Takılarınızın ne kadar büyük ya da ne kadar küçük olacağına karar verirken, yaygın olarak kullanılan kolye ve bilezikler için belirtilen sabit ölçülere de göz atabilirsiniz. Burada standart ölçüler hem erkekler hem de kadınlar için farklı boyutlarda olacaktır. 

• Farklı kolye modellerini incelerken, 14 ya da 16 inç. Sizin temel boyutunuz olacaktır. 
• Eğer prenses tarzı olarak nitelendirilen daha büyük takılardan istiyorsanız da burada 17 ile 19 inç arasını tercih edebilirsiniz. 
• Eğer ip kolye tasarlamak istiyorsanız da, burada 34 inç boyutunu dikkate alabilirsiniz.
• Yaka bölümünün hemen altında bitecek bir kolye tasarlamak istiyorsanız boyutunuzu 17 inç olarak baz alabilirsiniz. Bu boyut erkekler için de 20 inç boyutuna denk gelecektir. 

Takı Yapma Tekniklerini Öğrenin

adım adım kadın aksesuar yapımı
Takılarınızı yapmanız için malzemelerinizin yeterli olması ya da hayal gücünüzde istediğiniz takıyı tasarlamanız yeterli olmayacaktır. En iyi takıları tasarlayabilmek için teknik becerilerinizi geliştirmeniz gerekecektir. Bunun için ortak beceriler ve tekniklerinizi geliştirecek bazı kitaplar okuyabilir, online platformlardan da hem teknikleri hem de kısa yoldan takı yapma şekillerini kısa sürede öğrenebilirsiniz. Farklı platformlarda araştırmalarda bulunurken, özel küpe tasarımları, bilezikler, yüzükler ya da diğer takılarınız için farklı teknikleri öğrenecek ve uygulama yolları hakkında da bilgi sahibi olacaksınız. Fıstık gibi aksesuar önerilerimizi bayanlara hediye fikirleri içerisinde de değerlendirip, annenize, kız arkadaşınıza, eşinize bu güzel projeleri hazırlayıp sunabilirsiniz.

Malzemeleri Nasıl Kullanacağınızı Öğrenin

adım adım kadın aksesuar yapımı
El yapımı takı nasıl yapılır konusunda bu aşamaya geldikten sonra, hangi malzemeyi hangi takı için kullanacağınızı, farklı tekniklere göre de bu malzemelerin nasıl daha etkili kullanılması gerektiğini öğrenmelisiniz. Öncelikle yapacağınız takıyı seçip malzemelerinizi hazırlamalısınız. Burada malzemeleriniz hazır bir kit olarak hazır olabilir ya da doğrudan ayrı ayrı temin edilebilir. Kullanacağınız malzemelerin farklı zorluk seviyeleri olacaktır. Bundan dolayı malzeme seçiminize dikkat etmelisiniz. Aşama aşama gidecek olursak, tılsım küpelerini baz alarak şu sıralamadan söz edebiliriz. 

• Tılsım küpelerinden yapabilmeniz için öncelikli olarak kullanmanız gereken sarf malzemeleri ve materyalleri seçmelisiniz. 
• Farklı modeller üretebilmek adına el sanatları atölyelerinden ya da kuyumculardan destek alabilirsiniz.
• Kulak deliğinden geçecek olan kısma, takı yapım aşamasında kesinlikle zarar vermemeye çalışmalı ve üst kısmına da en uygun parçaları temin etmelisiniz.

Özellikle küpe yapmak isteyen kişilerin dikkat edecekleri temel aşamalar yukarıdaki gibidir.

Gerçek Takılardan Önce Teknikleri Uygulayın


Gündelik hayatınızda kullanacağınız takıları tasarlamadan önce, en iyi takıları yapabileceğiniz temelleri atmanız gerekmektedir. Bunun için ilk etapta masraf yaratmayacak şekilde takı malzemelerinizi almalısınız. Özellikle küpe yapımı sırasında kullanabileceğiniz teller, yüksek tecrübe gerektirdiğinden dolayı, teknikleri öğrenip kendinizi geliştirene kadar biraz daha basit malzemeler almalı ve kesim tekniklerini öğrenmelisiniz. Ayrıca, kesim yaparken bir yandan da düz telden halka yapımı ve halka noktalarının da birleştirilmesi konusunda ayrı çaba harcamalısınız. 

Küpe Yapımına Geçiş

adım adım kadın aksesuar yapımı
Küpelerinizi yapmaya, yukarıdaki aşamaları başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra geçebilirsiniz. Tüm teknikleri uyguladıktan sonra, hayalini kurduğunuz ilk küpeyi tasarlayıp, yapımına doğrudan başlayabilirsiniz. Küpe yapımında uygulamanız gereken aşamalar da şu şekildedir.

1. Swarowski ismi verilen küpelerin yapımı kolay olduğundan dolayı temelde bu küpeleri yapabilirsiniz. Bu küpeler için iki adet kristal, iki adet atlama halkası ve de iki adet küpe bulgusu almanız gerekmektedir. Bununla birlikte, küpe malzemelerini açıp kapatabilmeniz için, bir de pense setine ihtiyacınız olacaktır. Hazır yeri gelmişken, bu güzel projelerinizi sevgiliniz için hazırlayarak, ona son derece anlamlı bir sevgililer günü hediyesi hazırlayabilirsiniz.
adım adım kadın aksesuar yapımı
2. Öncelikle atlama halkalarını birbirine geçirmeniz gerekmektedir. İki atlama halkasını çevirip açmak adına, pensenizi kullanabilirsiniz. Almış olduğunuz kristal parçalarını atlama halkalarına, takılardaki deliklerden geçecek şekilde geçirin. Kristalleri yerleştirirken, parçaların ön yüzünün küpeyi taktığınızda dışa doğru gelecek şekilde yerleştirmesini yapın. Eğer yanlış yapmışsanız burada atlama halkalarını pense yardımı ile açabilir ve düzeltebilirsiniz.
adım adım kadın aksesuar yapımı
3. Bu aşamada atlama halkalarını, küpe parçalarına eklemelisiniz. Materyaller, atlama halkalarının üzerine geldiği zaman, küpe bulgularını atlama halkalarının üzerinden kaydırmalısınız. Bir atlama halkasını tutmalı ve hem kristalin hem de küpenin sarkmasını sağlamalısınız. Atlama halkalarını kapatmak için de pensenizi kullanmalısınız. 

Sadece üç aşamada yapacağınız küpeleriniz, toplamda beş dakikalık sürede hazır olacaktır. Sizler de eşsiz tasarımınızı dilediğiniz zaman dilediğiniz elbiseniz ile kullanabilirsiniz. 

Bilezik Yapımı

adım adım kadın aksesuar yapımı
Bilezik yapmak için ilk olarak boncuklu bilezik yapım tekniklerini incelemeli ve uygulamaya geçmelisiniz. Burada izlemeniz gereken adımlar da şu şekildedir.

1. El yapımı takı nasıl yapılır şeklinde araştırma yapanların en çok yapmak istediği ürünlerden birisi de bileziklerdir. Bu bilezikleri yapmak için seçeceğiniz boncuklar, boncuk telleri, tel kesicileri, kıvrım boncukları, atlama halkaları ve bir de kapatma tokaya ihtiyacınız olacaktır. 
adım adım kadın aksesuar yapımı
2. İlk olarak bilezik tellerinizi uygun boyutlara getirmeli ve tellere de boncuk eklemeye başlamalısınız. Bunun için boncuklarınızı makaraya sarılı halde duran telin üzerinden geçirerek adım atmaya başlayabilirsiniz. Telin makaraya tutturulması, bilekliklerin uzunluğu ve sizin hayal gücünüze bağlı olarak belirlenir. Bileziklerinizi istediğiniz boyuta gelene kadar boncuk eklemeye devam edin.
adım adım kadın aksesuar yapımı
3. Bileklik uzunluğunuza çok dikkat etmelisiniz. Tele dizme işlemini başlatırken, toka ve atlama halkasının ne kadar kullanılacağına karar verirken, bilezik boyutunu göz önünde bulundurmalı ve halka arasına eşit miktarda boncuk eklemelisiniz. Bu inanılmaz güzel DIY projeyi sevgiliye hediye olarak da tasarlayabileceğinizi unutmayın.
adım adım kadın aksesuar yapımı
4. Bileziğinizin uç kısmına bir atlama halkası ekleyin. Bileziğinize bir boncuk atlama halkasını eklerken, uç kısımda bir miktar yer bırakın. Telinizin uç kısmını alın ve kıvrım ipinin de ucunu geri geçirin. Burada atlama halkasının tel halka üzerinde sallanması gerekmektedir.
adım adım kadın aksesuar yapımı
5. Atlama halkasını kullanırken, telinizin gergin oluncaya kadar boncukları dizmeye devam edin. Boncuk dizme işlemi bittikten sonra ise, sıkma işlemini yaparken, pensenizi kullanmalısınız. Ayrıca telde fazlalık kalmış ise, bu durumda kıvrım kısımlarını kenar kısımlarından kesebilirsiniz. Yaptığınız bu işlemlerin tamamını bilekliğinizin diğer kısmı için de kullanabilirsiniz.

Yüzük Yapımı

adım adım kadın aksesuar yapımı
El yapımı takı nasıl yapılır araştırmasında, her kişinin hayallerinden birisi de, yüzük yapımıdır. Her alanda kullanabileceğiniz bu yüzükler için takip edeceğiniz aşamalar şu şekildedir.
adım adım kadın aksesuar yapımı
1. Daha profesyonel yüzükler yapmadan önce, boncuklar yardımı ile yüzük yapmayı deneyebilirsiniz. Çünkü boncuklu yüzükler, takı yapacak olan kişiler için hem eğlenceli hem de basit projelerdir. Burada boncuklu bir halka, naylon misina ve halka ipi kullanmanız gerekecektir. 
adım adım kadın aksesuar yapımı
2. Başlangıçta boyut olarak 10 12 inç arası halkaları tercih etmelisiniz. Seçeceğiniz herhangi bir renkte olan 3 küçük boncuk ile dizme işlemine başlayın. Boncuklar ipliğin üzerindeyken, ipliğin iki ucunu bir arada tutmaya çalışın ve boncukların da ipin ortasına düşmesini sağlayın.
adım adım kadın aksesuar yapımı
3. İplik uçlarına birbirine bağlanacak dördüncü bir boncuk eklemesi yapın ancak boncukların geri kalanını da karşılayabilmek adına düşmelerine kesinlikle izin vermemelisiniz. Bunun yerine, halka dişlinin diğer ucunu alın ve boncuğunuzun da üzerinden geçirin. İki bilezik ipliği, boncuklarınızı dizdikten sonra zıt yönlerde çıkmalıdır. Boncukları yerine oturtmak için dişleri ters yönde dışarı doğru çekin. Buradaki dördüncü boncuk, diğer boncukları arasında köprü görevi görecektir. 
adım adım kadın aksesuar yapımı
4. Burada halka uçlarını boncuklardan geçirin ve geçirdiğiniz boncuklar yeterli seviyeye ulaştığında da pense ya da keski yardımı ile iplerin ucundan sabitleme yapın. Boyut ayarlarken de halkanızın parmağınızın çevresinden biraz daha geniş olmasına özen gösterin. 

5. Dizme işlemi tamamlandıktan sonra dişlinin iki gevşek ucunu delikten geçirin. Ardından da halkayı bitirmek için uçlarını birer düğüm halinde bağlayın.

Yorum Gönder

 
Top