z Adım Adım Karikatür Nasıl Çizilir | En iyi Hediye Fikirleri

karikatür nasıl çizilir
Siz de sevdiklerinize verebileceğiniz en anlamlı hediyenin, el emeği ile hazırlanmış hediyeler olduğuna inananlardan mısınız? Ya da el yapımı hediyelerin diğer klasik armağanları gölgede bırakacak, olağanüstü etkileyicilikte olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde işte size, %100 kendi el becerinizle hazırlayabileceğiniz ve tamamlandığında sevdiklerinize hem kahkahalara boğacak, hem de kalplerini mutlulukla dolduracak el yapımı karikatürler karşınızda! Her aşamasını adım adım örnek çizimlerle anlattığımız karikatürlerle siz de en kolay biçimde nasıl karikatür çizildiğini çizim teknikleriyle birlikte rahatlıkla görebileceksiniz! Böylelikle tüm özel günler için sevdiklerinize en renkli, en eğlenceli hediyelerden birini vermiş olacaksınız! Karikatürlerden bahsederken yetişkin erkekler ve kadınlarla birlikte çocuklar için ayrı ayrı başlıklar açmakta yarar vardır. Bunlara ek olarak iyi bir karikatürist, insanları iyi gözlemleyen, nesnelerle detaylar arasında iyi bir ilişki kuran kişiler olduğunu söylemeliyiz. Sizlere bu yazımızda yapılması son derece kolay bir takım karikatür teknikleriyle çeşitli karikatür karakterleri oluşturmaya örnekler vermeye çalışacağız.

Adım Adım Karikatür çizimi
İnsan portresi veya portre karikatür çizimi ile, araba, ağaç, uçak, bisiklet, deniz, göl, bina veya benzeri şeylerin çizimi arasında şöyle belirgin bir fark vardır; Nesneler ya da yapılar basma kalıp ve düz bir yapıdadır. Dolayısıyla nesne veya objeleri tıpa tıp benzetme gibi bir durum söz konusu değildir. Bir otomobil çizdiğinizde eğer ortaya saçma sapan bir şey çıkmamışsa herkes çizilen şeyin bir otomobil resmi olduğunu bilebilir. Ancak insan yüzü veya insan portresi çizdiğinizde durum çok ama çok farklılaşmaya başlar.
karikatür çizim örnekleri
Her insanın hem fiziksel, hem de karakteristik açıdan kendine ait belirgin özellikleri bulunmaktadır. İyi bir karikatürist ise bu malzemeleri en iyi şekilde sentezleyerek ortaya çıkartmasını bilen kişidir. Biz de eniyihediyefikirleri.com ailesi olarak bu yazımızda sizlere bir kaç basit geometrik şekil çizerek en kolay şekilde karikatür yapma tekniklerinden bahsedeceğiz. Hedi o zaman hemen başlayalım.

Adım Adım Karikatür Çizim Teknikleri


karikatür çizim teknikleri
En temel ifade ile karikatür çizmek için işe ilk olarak daire çizmesini öğrenmekle başlamalıyız. hem karakterimizin yüzünü kağıdın tam merkezine taşımak, hem de göz, burun, kulak, dudak çizimi için orantı oluşturmak için daire oluşturmak gerekiyor. 

Resim kalemimizle çok fazla bastırmadan hafifçe dairemizi oluşturuyoruz. Şimdi yüzü oluşturan diğer detayları oturtmak için bir sonraki adıma geçebiliriz artık. Bu adımda yukarıda örnek karikatür çalışmasında görüldüğü gibi, dairemizi hem dikey ve hem de sağlı sollu olmak üzere yatay kesecek şekilde düz çizgiler çiziyoruz ve daireyi 4 parçaya bölüyoruz.

Şimdiki adımda ise; yatay ve dikey çizgilerin kesiştiği merkez noktanın her iki yanına gözleri oluşturacak oval daireler çiziyoruz. Gözleri oluşturacak her iki dairenin de eşit olmasına özen gösteriyoruz. Dairenin üst kısmında, karakterin kirpiklerini oluşturacak bir karalama yapıyoruz. Göz çizim tekniğinde örnek olarak verilen karakterler şaşkın ve şirin görünmesi için büyük oval çizgiler kullanılmıştır. Siz kendi çizimlerinizde veya çalışmalarınızda farklı şekilde denemeler yapabilirsiniz.

Bir İpucu: Çizeceğiniz karikatürlerde karakterinize daha fazla detay ve ayrıntı vermek ve gerçekçi kılabilmek için göz bebekleri içerisine küçük bir beyaz boşluk vermeyi ihmal etmeyin! BU şekilde karakterinize hem gerçekçilik, hem de bir nevi hayat vermiş olacaksınız!

Karakter çizimlerinizde kendinizi olabildiğince özgür bırakın! Karikatürünü çizeceğiniz model veya karakterin en belirgin yüz hatlarını abartmaktan hiç çekinmeyin. Örneğin göz hatları geniş, kalın kaşlı, geniş çeneli veya uzun burunlu bir kişinin karikatürünü çiziyorsanız, bu fiziksel özelliklerini mümkün olduğunca resim kağıdına abartılı bir şekilde yansıtmaya çalışın!

Şimdi sıra örnek resimde yer alan burun tasarımına geldi. Bu çalışmada çok fazla ayrıntıya girilmeden basit çizgilerle bir burun çizilmiştir. Normalde kısa bir çizgi ve iki burun deliği karalaması ile insanları bunun bir burun olduğuna ikna edebilirsiniz:) burun sadece bir tarafı çizmek detaylandırma da çok yaygındır.

Yukarıda yer alan karikatür, bir çocuk portresidir. Şimdi de bu karaktere masumiyet ifadesi verecek bir ağız ve basit bir şekilde dudak çiziyoruz. Artık yavaş yavaş karikatürü çiziminin sonuna yaklaşıyoruz. Şimdi de karakterimize saç yapma aşamasına geldik! Saçlar, bir kişinin tarzını stilini tamamlayan, kişiliğini yansıtan en önemli detaylardan biridir. Eh artık karakterimizi başarıyla tamamladık sayılır.

Adım Adım Erkek Portre Karikatür Çizim Tekniği

karikatür çizim teknikleri

Çocuk portresinde olduğu gibi yetişkin erkek karikatür çizimine de her zamanki gibi, gözlerle başlıyoruz. Bu kez çizimde kırışıklıklar, belirgin kaşlar ve bıyık gibi detaylar giriyor:) Erkek karikatürlerinde çizime erkeksilik katmak için kalın kaş çizmekte yarar var:) Kirpikler de çocuklarda olduğu gibi aynı şekilde çizilir. Ancak yukarıdaki çocuk karikatür çiziminden farklı olarak, çene kısmını uzatmamız gerekiyor. Daha sonra ise karakterin burununu çiziyoruz Bu çizimde dikkat ederseniz burun uçları gözlerinin altına yakın bir şekilde konumlandırılmış durumda! Karakterde buruna dikkat çekmek için bu etkili bir tekniktir. Bu örnek karikatür çalışmasında hayal ürünü yaşlı bir erkek çizilmiştir. Ağız çizilmemiş bunun yerine kocaman ve abartılı bir bıyık çizilmiş. 

Adım Adım Kadın Karikatür Portre Çizim Tekniği

sürpriz hediye yapımı
Yukarıda gösterilen daire ve oval şekillerle çocuk ve yaşlı erkek karikatür çizim tekniğini olduğu gibi alıp, bu kez kadın karikatürü çizeceğiz! Kadınlar, erkeklere göre daha narin, daha hassas yüz hatlarına sahiptir. Erkekler umarım alınmamıştır:) Yukarıda yer alan bayan karikatürü çizimi için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. 
  • İnce kaşlar
  • Büyük ve etkileyici kirpikler;
  • İnce bir çene;
  • Daha az ayrıntılı küçük bir burun
  • Ayrıca söylememize gerek var mı? Bir de uzun saçlar! İstediğiniz saç stilini seçebilirsiniz. 
İşte olay budur! Çizgilerle dudak yapısını yukarı doğru büktüğümüzde gülümseme elde ederken, aşağı şekilde çizildiğinde ise şaşırtıcı bir şekilde üzüntülü bir surat ifadesi vermiş oluruz. E, tabi bir de sulu göz bir hatun ise, bir kaç damla göz yaşını da eksik bırakmamak lazım:)

Karikatürde Yüz İfadeleri Oluşturmak

karikatür nasıl çizilir
Karakterinizin kaş, göz ve dudaklarında yapacağınız bir kaç küçük değişiklikle surat ifadesini ve ruh halini resim kağıdına yansıtabilirsiniz. Örnbeği yukarıdaki resimde karakterimizin yüz ifadesinin değişmiş olduğunu mutlaka fark etmişsinizidir. Bu çalışmada kaşlardan biri aşağıda, diğeri ise yukarıda yer alıyor. Kirpiklarde ise gözleri kesme söz konusu! Ayrıca farklı bir gülümseme eklenmiş. ( Şöyle ki, tek tarafı kaş ardında ve yüksek); Bu birkaç basit değişiklik ile istediğiniz ruh halini çalışmanıza yansıtabilirsiniz. Siz de deneme yanılma yoluyla karikatür çizimlerinizde farklı yüz hareketleri ile resimlerinizi oluşturabilirsiniz. Saç, kulaklar, burun, çene ve göz şekilleri ile oynayarak karakterinize değişik surat ifadeleri verebilirsiniz. 

karikatür nasıl çizilir
Profilden karikatürler nasıl çizilir diye merak ediyorsanız, yukarıdaki çalışmada bunun için basit bir örnek yer almaktadır. Çalışmalarınıza referans olması açısından veya karikatür çizmeye meraklı olanlar için profil çizimi ile ilgili basit olan bu çalışmayı paylaşma gereği duyduk! Ayrıca karikatür çizmek isteyip de, işe nereden ve nasıl başlanması gerektiğini araştıranlar için bu yazımızın yararlı olduğuna inanıyoruz. 

Karikatürde Göz Nasıl Çizilir

göz nasıl çizilir
Gözler kalbin aynasıdır derler! Bir resim çalışmasına canlılık ve hayat katmak için, göz çizimi son derece önemlidir. Portresini çizeceğiniz kişinin gözlerine canlılık efekti vermek için az önce de dediğimiz gibi göz bebeği üzerine bir parıltı, bir ışık etkisi taşımanız gerekiyor. Yukarıdaki resimde farklı açılardan bakıldığında yüzdeki göz şekilleri yer almaktadır. Çalışmalarınızda yararlanacağınızı umuyorum. Karikatüre dönüştürüldüğünde göz biçimlerinin nasıl basitleştirilmiş olduğuna dikkat ettiniz mi? Siyah kalemle çizilmiş gerçekçi göz şekline karşılık olarak, kırmızı kalemle çizilmiş ve karikatürize edilmiş oval göz örnekleri örnekte yer alıyor! 

Karikatürlerde Burun Nasıl Çizilir?

burun resmi çizmek

Dudak ve Kulaklar Karikatürde Nasıl Çizilir?

kulak çizmek
Yukarıdaki çalışmada siyah kalemle çizilmiş kulak ve dudak resimlerinin, karikatür olarak ne şekilde çizilebileceği kırmızı kalemle gösterilmiştir. 

Karikatürde Farklı Açılardan Surat İfadeleri

karikatür çizmek
Farklı açılardan surat ifadeleri ne şekilde çiziliyor diye merak ediyorsanız, işte size son derece kolay ve basit bir çalışma örneği daha! Öncelikle kabaca yuvarlak daireler çizerek (basit eskizlerle) işe başlayın ve yüz ayrıntılarını düşünmeden basit şekiller çizin! Yüz ifadelerini olabildiğince abartmaya çalışın! Yaratıcılığınızı kullanmaya çalışın. 
karikatür çizmek
Burada paylaştığımız kolay karikatür çizim teknikleriyle siz de bir süre sonra 10 dakikada içerisinde sevdiklerinizin karikatürlerini çizebileceksiniz! Buna şimdiden emin olabilirsiniz. Şimdi gelelim ne öğrendiğinize! İsterseniz, bilgilerimizi bir kez daha pekiştirmek ve daha iyi anlayabilmek için; bu yazımızda neler söylemişiz kısaca özet bilgiler vererek son kez gözden geçirelim; 
kolay karikatür çizimi nasıl yapılır
  • Karakterin kafanı oluşturacak bir daire çizin! 
  • Çizeceğiniz karakter hangi açıdan bakıyorsa dikey ve yatay çizgilerinizi ona göre ayarlayın
  • Oval şekilde göz hatları çizin! 
  • Kirpikleri çizmeyi unutmayın
  • Karakterinizin yaş ve cinsiyetine bağlı olarak doğru kaş seçin;
  • Yine karakterinize uygun bir çene çizin;
  • Çok fazla detaya girmeden basit kulaklar çizin

güzel karikatürler
karikatür çizimi
adım adım karikatür çizimleri
karikatürler
Bu yazımızda sizlere karikatür çizimi için bir takım püf noktalar göstermeye çalıştık! Belki burada yer alan basit bilgiler ve çizim teknikleriyle profesyonel anlamda bir karikatürist olmayacaksınız ama kendi kendinize sevdiklerinizin karikatürlerini kimselere ihtiyaç duymaksızın çizebileceksiniz! İşin belki de en güzel yanı bu:) Yine belki de sevgilinize yaklaşan doğum günü için en eğlenceli, en orijinal doğum günü hediyesi, buradan öğrendiğiniz karikatür bilgileri ile Onun karikatürünü çizerek vereceksiniz:) Hadi bakalım size şimdiden kolay gelsin! 

kişiye özel karikatür
Bu arada profesyonel anlamda karikatür çizdirmek veya sipariş vermek istiyorsanız, yukarıdaki butona tıklayarak hem profesyonel çizimlere göz atabilir, hem de sevgilinize en orijinal hediyelerden birini profesyonel karikatüristlere kişiye özel portre karikatür çizdirerek verebilirsiniz. Umarız yazımızı beğenmişsinizdir. Bizi takip etmeye devam edin:) 

karakalem resim siparişi

sevgiliye hediyeler

Yorum Gönder

 
Top